Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning för minskat utanförskap

/

Minskat utanförskap och fler människor i arbete. Det är målet för den nya tvååriga yrkesutbildning som startar i Sollefteå.

Annons

– Vi nischar oss mot människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Ewa Gerdin.

Efter två års praktik och studier blir man utexaminerad som servicebiträde vid den nya yrkesutbildningen i Sollefteå.

– Ett servicebiträde kan jobba inom många olika yrkesområden. Men den här första utbildningsomgången har vi riktat in oss på de som vill arbeta med barn, äldre eller inom fastighetsskötsel och vaktmästeri, säger projektledare Mia Grundström.

Utbildningen vänder sig i första hand till personer med någon form av funktionsnedsättning.

– Det är en prioriterad målgrupp även om det finns utrymme för andra. Vi kommer att individanpassa utbildningen så långt som möjligt, säger studie- och yrkesvägledare Elisabeth Edfeldt.

Elever som gått ut gymnasiesärskolan är en typisk målgrupp som lätt hamnar i utanförskap. Med kompetens i form av ett utbildningsbevis och lång praktik ökar chansen till någon form av anställning.

– Utbildningen består till stora delar av praktik på en arbetsplats man känner att man vill prova på. Det finns förstås möjlighet att byta om man känner att det inte passar, det är ett ypperligt sätt att prova på ett jobb och samtidigt få en utbildning, säger Ewa Gerdin från Lärvux.

Utbildningen startar 2 april, pågår till den 31 mars 2014 och ingår i ESF:s ramprojekt TUVA – Tillvaratagande av utvecklingspotential och vilja till arbete.

Annons
Annons
Annons