Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Urkult tvingas betala för polisinsats

/
  • Urkult måste göra rätt för sig efter en polisinsats i samband med festivalen i augusti. 55 000 kronor landade polisnotan på.

När Urkults artistansvarige Erik Torestad vittjade brevlådan låg där en faktura. Den var från polisen som vill ha 55 000 kronor i ersättning för sin insats i samband med festivalen första helgen i augusti.
– Det innebär 55 000 kronor mindre till nästa års festival, säger Torestad.

Under senare år har det blivit allt vanligare att polisen tar betalt för sina insatser. Oftast i storstadsområdena i samband med större idrottsevenemang. Enligt reglerna kan polisen inte ta betalt av ideella föreningar, bara av aktiebolag. Urkult är sedan 2006 ett aktiebolag. Men aktiebolaget i sin tur ägs av medlemmarna i en ideell förening och drivs som ett så kallat gemenskaphetsföretag.

Den konstruktionen har gjort att polisen tidigare valt att inte ta betalt av Urkult. Men det har i flera år förts diskussioner, så även inför årets festival. Något beslut kom dock inte förrän nu, nästan två månader efter det att festivalen avslutats.

Både Erik Torestad och föreningens ordförande Lars Enberg tycker att det är fel.

– Vi lägger redan 180 000 kronor på ordningsvakter, poängterar Torestad.

Polisen har utfärdat ett så kallat paragraf 3-förordnande som innebär att de ordningsvakter som Urkult anlitar har stora befogenheter. Dessutom har polisen bestämt hur många vakterna ska vara och vilka områden vakterna ska patrullera.

– Det handlar inte bara om festivalområdet. Vi är ålagda att ha vakter ute på byn och på campingplatserna. Som ordförande tycker jag att det är fel att dels ålägga oss att betala vakter och sedan kräva betalt för polisens insatser, säger Lars Enberg.

Vaktkostnad och polisinsats blev i år 135 000 kronor totalt. Det är lika mycket som budgeten för ljus och ljud inklusive tekniker.

– Vi har inte höjt biljettpriserna på flera år och vill inte göra det. Vi tycker att alla ska ha råd att gå på Urkult, säger Torestad.

Båda två noterar också att det aldrig är inne på festivalområdet som det behövs någon polis. Det är ute på byn som ordningsstörningarna förekommer.

– Vi hade i år 7000 festivalbesökare. Sedan tillkommer ett tusental människor som inte har biljett och aldrig kommer in på festivalområdet och det är oftast där det är problem, säger Torestad.

Urkults styrelse ska nu undersöka möjligheten att avveckla aktiebolaget.

– Sedan vi blev ett bolag har mycket förändrats. Dessutom håller regeringen på att titta över reglerna Vi ska titta över vilka fördelarna och nackdelarna är och sedan ta ställning till om bolaget ska avvecklas, säger Lars Enberg.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons