Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trolltallen har återfunnits

/
  • – Jag skulle tro att trädet är mellan 300 och 400 år gamalt, säger Torsten Ångman från hembygdsföreningen.

Trolltallen i Långsele tycks ha nio liv. I sista stund stoppades trädet från att flisas på sopstationen och nu har resterna förts tillbaka till Långsele.
– Jag hoppas vi kan använda dem till någon sorts monument, säger hembygdsföreningens vice ordförande Torsten Ångman.

Annons

Det var veckan efter påsk som trädet på uppmaning av Trafikverket fälldes. Det ansågs stå i vägen när vägen ska dikas. Trots att trädet finns upptaget som intressant lämning av så väl länsmuseet Murberget som riksantikvarieämbetet så var det inget som Trafikverket kände till.

Sättet tallen räddades på är osannolikt. När den kulturminnesmärkta tallen fällts fraktades den till sopstationen i Sollefteå för att flisas. Men en av de anställda, som kommer från Långsele, kände igen trädet och tyckte att det vore synd att förstöra det. Han lade helt enkelt trädet åt sidan. Lite senare var han i kontakt med Långsele hembygdsförening och beslut fattades att köra tillbaka trädet.

– Jag tycker att vi ska använda det till någon form av minnesmonument, säger Ångman.

I Långsele är upprördheten stor över att det historiska trädet tagits ner. Trädet var ett riktmärke och många känner till de gamla sägnerna. Ångman delar upprördheten.

– Det är ett nidingsdåd. De borde veta bättre, tycker han.

Torsten Ångmans idé är att sätta upp en minnessten och stapla upp trädresterna snyggt på originalplatsen. Kostnaden tycker han att Trafikverket borde stå för.

– Vi ska ha ett möte med hembygdsföreningen på onsdag (läs idag red:s anm) och då ska vi prata om det här, säger Torsten Ångman.

Trots att många är bedrövade över att Trolltallen fällts så gläds man över att i alla fall de uppkapade resterna hann räddas. Den eventuella magi som trädet enligt sägnen sägs besitta verkar intakt.

Annons
Annons
Annons