På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Telia utlovar förbättringar av mobilnätet i Sollefteå

+
Läs senare

Utvecklingen av det mobila nätverket i Sollefteå kommuns ytterområden har varit eftersatt. Nu ska 3G-kapaciteten i Junsele utökas.

Lars Edin jobbar som turismutvecklare i Junsele och är besviken på den dåliga utvecklingen av det mobila nätverket i glesbygden. Mobiltrafiken ökar i området, vilket leder till att många fler måste dela på den redan bristfälliga kapaciteten. Han vill kunna ge besökare bra service, men tycker att det är svårt när Junsele inte hänger med i utvecklingen.

– Det har inte byggts ut i tillräcklig utsträckning trots att användningen har ökat. Vi förlitar oss på telefonen och det måste fungera även här uppe hos oss, säger han.

Under turistsäsongen blir trycket ännu högre och både privatpersoner och företag blir lidande. Vissa kortterminaler är till exempel anslutna via wifi och systemet går inte att använda om nätet inte fungerar.

– För de som jobbar i skogen är det dessutom en säkerhetsfråga att kunna hålla kontakten med andra via telefon, säger Lars Edin.

Mikael Näsström arbetar som näringslivsutvecklare på Sollefteå kommun och berättar att de inte har så mycket makt i den här frågan. Det är operatörerna själva som bestämmer hur mycket de vill bygga ut och de vill aldrig lova någonting vad gäller täckning eller kapacitet.

– Man får det man får, men visst förväntar sig folk att det ska fungera bättre än vad det gör just nu, säger han.

Kommunen ska mäta kapaciteten i området för att kunna ha den informationen som underlag i diskussioner kring ytterligare uppbyggnad. De har också ansökt om 30 miljoner kronor från EU:s strukturfonder för att kunna bygga ut fibernätet.

– Vi är inte klara i vår kommun. Vi jobbar på att förbättra telekommunikationerna hela tiden, säger Mikael Näsström.

Telia är den operatör som har den bästa mobiltäckningen i regionen i dagsläget. De har en person på plats i området som mäter kapaciteten efter klagomål från kunder.

– Vi ska fyrdubbla kapaciteten för hur mycket trafik 3G-masten i Junsele kan ta. Vi jobbar med det nu och kunderna i regionen kommer att märka skillnaden relativt snart, säger Karin Nordlund som är informationsansvarig på Telia.

Telia kommer inte att bygga fler master i nuläget. Med hjälp av de som redan finns ska de dra mer fiberkablar för att utöka förbindelserna och på det sättet avlasta 2G-nätet.

– Vi har täckning i Junsele, men den är inte så bra på alla håll. Därför känns det bra att kunna ge ett positivt besked om den här förbättringen, säger Karin Nordlund.

  • Sollefteås största operatörer

    Det är Telia som har den bästa mobiltäckningen i regionen i dagsläget, både gällande tal- och datatrafik. De är även störst vad avser bredband via det fasta nätet, kallat ADSL.

    Licensen för det nya mobila bredbandsnätet 4G köptes av Tele2/Telenor via sitt gemensamma bolag Net4Mobility. I tillståndet finns kravet att bygga ut bredband för 300 miljoner kronor i områden där inget annat telebolag bygger. Det är Net4Mobility som själva avgör i vilka områden de väljer att bygga.

    Ingen operatör ville bygga fibernät i området sist när kommunen upphandlade med de bredbandspengar staten delade ut. Därför startade kommunen Sollefteå stadsnät som bygger fibernät inom kommunens gränser tillsammans med olika byalag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons