Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att ta körkort i sommar - inga teoriprov på småorterna

För tillfället kan körkortsteoriprov inte avläggas i Sollefteå och Kramfors – dessutom innebär sommaren långa väntetider för de som vill köra upp.

Detta har ställt till problem för många ungdomar.

– Småorterna prioriteras ner, säger en trafiklärare.

Annons

Sedan någon vecka tillbaka måste alla som vill göra teoriprov i Kramfors och Sollefteå inför uppkörningen åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall. Trafikverkets datorsystem har krånglat och nu kan man bara göra provet där Trafikverket har kontor.

– Föräldrar måste skjutsa eleverna till olika städer eller så får de åka buss. Det blir jättekrångligt och skapar problem. Dessutom är det svårt att få teoriprov i anslutning till uppkörningen, säger en trafiklärare i Sollefteå som vill vara anonym.

Från trafikskolehåll är man nu orolig att det här är ett steg i riktning mot att det i framtiden inte kommer att vara möjligt att avlägga varken teori- eller förarprov i mindre städer.

– Efter semestern blir det intressant att se om de får göra prov här igen, om inte är jag orolig att provmöjligheterna försvinner helt.

Dessutom är det långa väntetider nu under sommaren för de som vill köra upp. Särskilt för de som vill ta körkort för tunga fordon.

– Senast vi hade uppkörningar för tung trafik var i början av sommaren. Sådana uppkörningar blir det inte igen förrän vecka 32. Vi har fått skicka de här eleverna till andra städer.

Enligt trafikskolorna är många ungdomar beroende av att få sina körkort eftersom det krävs i jobbet.

– Annars kan de ju gå miste om ett sommarjobb. När vi tvingas hänvisa till andra städer för uppkörning går vi miste om intäkter, men vi har inget att välja på.

Även i Kramfors ser man det som ett bekymmer att eleverna måste skickas till andra städer för att skriva teoriprov.

– Det blir ju en extra kostnad för eleverna. De gör det så svårt som möjligt för oss på landsbygden, så att folk flyttar härifrån, säger Arne Backberg på Kramfors trafikskola.

Även han oroar sig för att teoriproven permanent kommer att tas bort från Kramfors och Sollefteå. Väntetiderna för att köra upp för lastbil är långa också i Kramfors.

– Och sen i september när vi får tider igen så blir det bara en gång i månaden. Jag skulle gärna ha fler dagar som man får köra upp för lastbil på, säger Arne Backberg.

Under perioden vecka 28 till 32 är det inte heller möjligt att få uppkörningstid för personbil i Kramfors.

Också i Härnösand är väntetiderna långa. Först i slutet av augusti kan man räkna med att få en uppkörningstid. Dessutom håller Trafikverkets kontor där man gör teoriprov stängt från vecka 29 till och med vecka 32.

– Det är tråkigt när eleverna får vänta, men det man kan hoppas på är att Trafikverket lägger ut extra tider, säger Liselotte Olénius på Din Trafikskola.

Annons
Annons
Annons