Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå kan köpa vindkraftverk

/
  • Ska Sollefteå kommun köpa ett eget vindkraftverk? Ja, nu finns i alla fall möjligheten. Statkraft SCA Vind AB, SSVAB, har erbjudit Sollefteå kommun att köpa ett.
– Det är intressant, säger kommunalrådet Elisabet Lassen (S).

Ska Sollefteå kommun köpa ett eget vindkraftverk? Ja, nu finns i alla fall möjligheten. Statkraft SCA Vind AB, SSVAB, har erbjudit Sollefteå kommun att köpa ett.

– Det är intressant, säger kommunalrådet Elisabet Lassen (S).

Annons

Det pågår omfattande utbyggnadsplaner av vindkraft inom Sollefteå kommun. Om alla planer som i dags finns blir verklighet skulle det kunna bli upp emot 700 vindkraftverk inom kommunens gränser. SSVAB var först ut med sina planer och det har dessutom redan kommit i gång. På Stamåsen, på gränsen mellan Sollefteå och Strömsund utanför Ramsele, har byggnationerna påbörjats. Där uppförs just nu den första etappen av två planerade. Etappen innehåller 26 vindkraftverk varav drygt hälften inom Sollefteå kommun.

Redan tidigt började kommunen och SSVAB diskutera möjligheten till ett kommunalt ägande. De diskussionerna har nu utmynnat i i ett konkret erbjudande. SSVAB erbjuder Sollefteå kommun att köpa ett vindkraftverk eller rättigheter motsvarande ett vindkraftverk, i någon av de vindkraftparker som bolaget planerar att bygga inom kommunen.

Kommunstyrelsen är positiv till erbjudandet, men kan inte besluta att köpa omgående. Det kostar nämligen en del pengar, cirka 40 miljoner kronor närmare bestämt. Beslutet blev i stället att uppdra till kommunstyrelseförvaltningen att utreda möjligheten att köpa andelar motsvarande ett vindkraftverk.

– Vi vill veta hur mycket vi skulle kunna sänka våra energikostnader, och vad payoff-tiden är, säger Elisabet Lassen.

Det handlar inte om att dra in pengar på försäljningen av el, som kommunen gör med delägandet av Sollefteåforsen. I stället handlar det om att kunna köpa billigare el om man äger ett eget vindkraftverk.

Har kommunen råd att investera ytterligare 40 miljoner kronor?

– Om det är en bra och lönsam investering har vi det. Vi ska titta närmare på det nu, säger Lassen.

SSVAB har gett samma erbjudande till Bräcke kommun också, men de tackade nej eftersom det inte fanns några ekonomiska möjligheter att investera. Strömsunds kommun ska också ha fått erbjudandet men det ser inte ut att bli något av det. Sollefteå kan bli den första kommunen som tackar ja.

– Det bör bli klart under det här året, säger Lassen.

Annons
Annons
Annons