Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskrivningarna i länet ökar

/

Antalet sjukskrivna i länet ökar och det är vanligare med längre sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan består ökningen till 60 procent av personer som tidigare utförsäkrats.

Annons

Sjukskrivningarna i landet ökar efter att ha minskat under flera år visar statistik från Försäkringskassan. Antalet dagar med sjukpenning som betalades ut i februari i år var 480 000 fler än i samma månad förra året, enligt Dagens Nyheter. Även ökningen i Västernorrland är tydlig. De senaste 18 månaderna har sjukskrivningarna i länet ökat med 22 procent. Enligt Försäkringskassans analytiker Mathias Johansson ser de en trend över hela landet där det är vanligare att kvinnor är sjukskrivna.

- Vi tror att det beror på att fler kvinnor än män dubbelarbetar och tar hand om barn och familj, säger han.

Han tror också att många kvinnor har tunga arbeten exempelvis inom vård och omsorg och att det ger ökade sjukskrivningar.
Majoriteten av de som sjukskrivit sig är personer som tidigare utförsäkrats och som nu kommer tillbaka till sjukförsäkringen. Det är också vanligare att arbetslösa har längre sjukskrivningar jämfört med de som är anställda.

Annons
Annons
Annons