Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkert föda barnpå små sjukhus

Annons
Säkert föda barn

på små sjukhus

Det är lika säkert att föda barn på små sjukhus som stora. Det slår socialstyrelsen fast i en egen undersökning om säkerheten på förlossningsavdelningarna.

- Det har vi vetat hela tiden, säger Annika Safrani, barnmorska på Sollefteå BB.

Debatten om Sollefteå BB:s vara eller inte vara har pågått i många år. Ett av argumenten för att lägga ner förlossningsavdelningen har varit att antalet födslar helt enkelt är för få. Som ett mantra har det upprepats att det krävs minst 1000 förlossningar per år för att en förlossningsavdelning ska anses vara säker. I Sollefteå föds i genomsnitt ett barn om dagen.

Bo Lidbom vid socialstyrelsen menar att den gränsen är meningslös eftersom det inte skiljer sig i dödlighet och skador mellan stora och små BB i undersökningen.

- Det här har alltid förts fram när det varit dags att spara. Som ett argument för att lägga ner istället för de rent ekonomiska skälen, säger Safrani.

Visst finns det skillnad med en förlossningsavdelning på ett stort sjukhus och ett mindre. Det håller personalen i Sollefteå med om. Men den skillnaden kan i många fall väga till det mindre sjukhusets fördel.

- Många av oss har själva arbetat på stora förlossningsavdelningar och där är det mycket stressigare. Barnmorskorna hinner inte riktigt ta sig tid och det kan i bland leda till att man skyndar på förloppet istället för att låta förlossningen ha sin naturliga gång, berättar Safrani.

Är det bråttom kan mamman bli stressad, något som inte sällan leder till blockeringar och då återstår bara att ryggbedöva.

- Så blir det inte alltid, men det händer, påpekar Safrani.

På ett mindre sjukhus, typ Sollefteå, har man mer tid att ägna sig åt mamman. Vilket innebär att förlossningen går lugnare till och användandet av ryggbedövning är väldigt litet.

- Samtidigt måste man säga att barnmorskorna på de stora avdelningarna är duktiga och får en större rutin på pressade situationer. Å andra sidan är vi med mamman en längre tid och hinner se på ett tidigt stadium om det skulle tillstöta några komplikationer.

Sollefteå förlossningsavdelning började i somras en drive för att locka blivande mammor till Sollefteå för att föda. Hittills har dryga tiotalet Stockholmare fötts på BB i Sollefteå.

- De är väldigt tacksamma. Speciellt de som tidigare fött barn i Stockholm. De upplever det här som något helt annat, säger Safrani.

Flera av barnmorskorna i Sollefteå har i omgångar arbetat i Lund, Umeå och Göteborg i ett utbyte för att förkovra sig inom yrket.

- De är väldigt duktiga. Men vår erfarenhet är att vi själva hellre skulle föda på ett litet sjukhus, säger Annika Safrani.

En BB-debatt kan naturligtvis blossa upp igen. Men argumentet att färre födslar än tusen om året skulle vara en risk torde härmed vara avfört.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to
Annons
Annons
Annons