Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullstolsburna har svårt att tanka i Sollefteå

/

"Jag har en ny, fin bil, men kan inte tanka på egen hand", berättar Marie Karlström. Hon är rullstolsburen och når inte upp till bensinpumpen.

Annons

Det kan vara svårt för funktionshindrade att tanka. Bensinpumpar och betalautomater sitter ofta så högt upp att en rullstolsburen person har svårt att nå. Enligt en undersökning som Sveriges Radio gjort är det bara vid tre av 212 undersökta bensinstationer som det går lätt att tanka när man sitter i rullstol. Sollefteåbon Marie Karlström är rullstolsburen och har en handikappsanpassad bil, men det där med tankningen har hon gett upp.

- Maken tankar och servar bilen åt mig. Allt sitter för högt upp och det blir besvärligt att tanka själv, berättar hon.

Hon tycker att det är synd att pumpar och kortautomater sitter för högt upp eftersom det ger en begränsning i bilåkandet. Hon har en ny fin bil som enkelt tar ut både henne och permobilen på utflykter eller till förskolan för att hämta barnbarnen, men när det kommer till tankningen är hon beroende av andra. Som rullstolsburen är hon van att be om hjälp i olika sammanhang men vill helst klara sig själv. Enligt Marie Karlström skulle pumparna behöva sitta i samma höjd som bilen för att hon skulle kunna tanka från sin rullstol. Hon skulle även behöva ett större utrymme för att komma ur bilen med rullstol och få plats mellan bil och pump.

På Statoil i Sollefteå känner de till att pumparna sitter för högt för att rullstolsburna ska komma åt att välja oktan och tanka. Där går de ut och hjälper till om de ser att någon behöver hjälp, säger Marie Nilsson som är stationsarbetare. Inne i butiken har de en kortläsare i kassan som är höj- och sänkbar.

- Vi har inte fått några direktiv från huvudkontoret om att handikappsanpassa men gör givetvis det om det skulle komma ett sådant beslut, säger hon.

Annons
Annons
Annons