Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen säger nej till gårdsförsäljning

/
  • Det blir ingen gårdsförsäljning av öl på Zeunerts bryggeri. Regeringen säger nej.

Nu har regeringen bestämt sig för att inte tillåta gårdsförsäljning av vin och öl i Sverige.
– Jättetråkigt, vi hade förberett i satsning på bryggeriet i Sollefteå, säger Peter Bronsman, vd för Kopparbergskoncernen som äger Zeunerts.

Annons

Tankarna på gårdsförsäljning aktualiserades för flera år sedan när regeringen tillsatte en utredning i frågan. Utredningen kom fram till att gårdsförsäljning är möjligt och Kopparbergs och Zeunerts tände till på idén.

– Framförallt i Sollefteå skulle det passa bra, tycker Bronsman.

Tanken var att erbjuda visningar av bryggeriets lokaliteter och produktion, ordna provsmakning och naturligtvis också sälja öl.

– Det hade varit bra för bryggeriet men jag tror också att det skulle vara väldigt bra för Sollefteå. Det skulle kunna locka en hel del turister, säger Bronsman.

Ute i Europa har alla bryggerier guidade turer som avslutas med provsmakning och möjlighet att handla,

– För skåningarna är det inget problem. Det är bara att ta bron över till Danmark, i Norrland är det annorlunda.

Men regeringen har nu alltså sagt nej och reaktionerna på regeringens beslut har varit starka. Hela bryggerinäringen är kritisk och föreningens Sveriges vinodlare är mycket besvikna.

– Jag tycker att regeringen bara ser till problemen, inte vilka möjligheter det här skulle medföra, säger Bronsman.

Enligt barn- och hälsominister Maria Larsson (Kd) ska frågan om gårdsförsäljning fortsätta att beredas i regeringskansliet. Men när det kan komma nya förslag är högst oklart.

– Det kommer att bli gårdsförsäljning för eller senare, synd bara att det tar sådan tid. Vi gräver inte ner oss för det här. Vi tappar ju ingenting, vad vi förlorar är en möjlighet att utvecklas, säger Peter Bronsman.

Bland vinodlarna diskuteras att i protest sälja vinflaskor till besökare under en dag. En sådan åtgärd är enligt svensk lag förbjuden. Men odlarna hoppas att det ska kunna tas upp till prövning inom EU och att man där ska få rätt. Något sådant diskuteras inte inom bryggerinäringen.

– Nej, det är ingen mening att göra mer nu. Men det kommer gårdsförsäljning för eller senare och då är vi beredda igen, säger Peter Bronsman.

Annons
Annons
Annons