Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen inleder vapenkontroller

/

Polisen påbörjar nu en översyn av länets skytteföreningars vapeninnehav. Totalt ska ungefär 120 föreningar i Västernorrland kontrolleras.

Annons

– Det är bra att en översyn görs, men vi har stenkoll på våra vapen, säger Mattias Andersson från Sollefteå pistolskytteklubb.

Under hösten kommer polisen att kontakta alla skytteföreningar i länet och be dem redovisa sina vapeninnehav och redogöra för hur vapnen förvaras. Inventeringen kommer att följas upp med kontroller på plats.

Egentligen ska sådana här översyner göras en gång per år, men enligt projektledare Christer Johansson vid polisen i Västernorrland har det varit dåligt med det på senaste.

– De senaste åren har det mest varit sporadiska kontroller, men nu vill vi göra en ordentlig översyn.

Varför har det inte gjorts tidigare?

– Jag tror att man helt enkelt inte har hunnit med, det krävs folk med särskild kunskap.

Förutom kontroll av hur vapnen förvaras och att de är korrekt registrerade ska polisen också se över vilken verksamhet föreningarna bedriver.

– De vapen som är registrerade ska användas i verksamheten, annars är det onödigt att de finns ute i samhället. Vi vill ju ha så lite vapen i samhället som möjligt.

Även föreningarnas skjutbanor ska kontrolleras. De måste vara godkända för det skytte som bedrivs.

– För 80 procent av alla föreningar tror jag inte att det här är något problem, jag tror att de flesta följer reglerna. Men det kan finnas de som inte är särskilt aktiva som inte har full koll.

Även skolor och museer ska kontrolleras.

– En del skolor har ju startpistoler till olika idrottstävlingar, och sen finns det ju skolor som bedriver skidskytte. Även för dessa vapen gäller särskilda regler som ska följas.

Enligt Christer Johansson finns det närmare 400 vapen i länet som hör till olika skytteföreningar. Först kommer föreningar i Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå att kontrolleras.

– Uppfyller man som förening kraven har man inget att oroa sig för.

Mattias Andersson, ordförande i Sollefteå pistolskytteklubb, säger att de har full koll på sina vapen, förvaringen och skjutbanorna. Han välkomnar ändå översynen.

– Men rent spontant tror jag inte att det finns någon förening som inte har koll på reglerna. Då kan det nog vara sämre med det bland privatpersoner.

Annons
Annons
Annons