Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss framtid för prästgården

Annons
Oviss framtid för prästgården

Framtiden är ännu oviss för prästgården i Sollefteå. Efter två år har länsstyrelsen fortfarande inte svarat på ansökan om prästgården ska byggnadsminnesförklaras. Och så länge länsstyrelsens svar dröjer ges inte heller något rivningstillstånd.

- Vi måste få veta om det ska byggnadsminnesmärkas eller ej och vi blev lovade besked under 2001. Det säger Thord Carlsson, kyrkonämndens ordförande i Sollefteå församling.

Prästgården i Sollefteå står tom sedan drygt två och ett halvt år tillbaka. Kyrkorådet har velat riva byggnaden men miljö och byggnämnden i Sollefteå avslog rivningsansökan. Kyrkorådet har därefter överklagat till länsstyrelsen. Hos länsstyrelsen ligger även en ansökan om att prästgården ska byggnadsminnesförklaras.

- I nuläget kan vi omöjligt hyra ut prästgården, säger Thord Carlsson.

Situationen är låst. Man kan inte få rivningstillstånd innan det är klart om prästgården ska byggnadsminnesförklaras, samtidigt kan huset inte hyras ut om ett rivningstillstånd beviljas.

- Annars finns det de som aviserat sitt intresse för att hyra prästgården. Men innan man kan hyra ut måste båda våtrummen åtgärdas då det finns fuktskador där, berättar Thord Carlsson.

Kyrkorådet är mest angeläget om marken kring prästgården.

- Marken runt kyrkan är oerhört begränsad och det är marken kring prästgården vi är intresserad av. Bostäder är inget problem i Sollefteå och det tror vi inte att det kommer bli heller.

En liten del av marken är tänkt till parkering men man vill också bredda en liten väg kring klockstapeln till kyrkan för att underlätta för äldre och rullstolsburna kyrkobesökare.

Anledningen till att vissa är emot en rivning och istället vill byggnadsminnesförklara prästgården, vars ritningar arkitekten Nils Tesch står bakom, är främst att byggnaden är mycket speciell till sin karaktär.

kristina forsström

0620-25790 kristina.forsstrom@tidningen.to
Annons
Annons
Annons