Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro bland kommunens amatörteaterföreningar

Annons
Oro bland kommunens amatörteaterföreningar

Det blir stora förändringar för kommunens amatörteaterföreningar i år. Bidragssystemet ändras och bara en lite del av pengarna betalas ut i förskott. Resten måste sökas i efterhand.

- Vi vet inte hur vi ska kunna bedriva någon verksamhet, säger Sollefteå amatörteater och kulturföreningen Botaton i Undrom.

Beslut om årets årsbidrag för kulturföreningar har dragit ut på tiden. Så sent som i förra veckan återremitterades ärendet när nu-nämnden skulle fatta beslut. Tidningen har nu tagit del av det förslag som nämndens kulturgrupp arbetat fram. De största kulturföreningarna påverkas väldigt mycket.

Sollefteå Amatörteater hade ifjol 129 000 kronor i årsbidrag. Föreningen har sökt lika mycket för 2002. Enligt förslaget ska de få 40 000 kronor. Dessutom finns en pott om 90 000 kronor ur vilken teatern kan söka bidrag för olika projekt.

Botaton hade i fjol 109 000 kronor årsbidrag och hade sökt 200 000 kronor i år. Deras utfall blir enligt förslaget 30 000 kronor i årsbidrag och 80 000 kronor i projektbidrag.

Club Sebastian i Näsåker ska enligt förslaget få bara 10 000 kronor i årsbidrag och de ges dessutom möjlighet att söka 25 000 kronor i projektbidrag.

Ute i de olika föreningarna är upprördheten stor över förslaget.

- På det här sättet kan vi inte ens lägga en budget. Vi kan inte planera för ett helt år, jag vet inte hur vi ska klara oss. Det känns som om man helt enkelt slår undan fötterna för oss, säger Sollefteå Amatörteaters ordförande Mona Sandström.

Mia Tejle, (bilden) anställd av Botaton, resonerar i samma banor.

- Vår verksamhet hotas av det här. Vi har åtta grupper igång just och det står barn på kö som vi inte kan ta in. Om det blir så här går det helt enkelt inte att planera, säger hon.

Kulturgruppen poängterar också att årsbidraget inte får användas för lokal- och personalkostnader. Vad gäller de ovan nämnda föreningarna så skulle det innebära att man inte har pengar till lokalhyran och att det dessutom inte går att ha kvar anställd personal. Det innebär att personal måste sägas upp och på sikt går det naturligtvis inte att ha kvar lokalerna

- Den här verksamheten kräver en lokal. Man bygger med åren upp ett ett stort förråd. Det är svårt att bedriva verksamhet om man inte har en egen lokal, menar Tejle.

Fia Berggren från Club Sebastian är även hon kritisk till förslaget.

- En kulturförening som vår jobbar mycket på så sätt att man spontant tar tag i en idé som dyker upp. Vi kanske till exempel anlitar ett band som råkar vara på genomresa. Det går inte om man måste söka nya pengar varje gång. Det brukar inte direkt gå snabbt när man ansöker om bidrag, säger hon.

Den 30 januari ska nu-nämndens kulturgrupp ha ett möte dit de största kulturföreningarna är inbjudna. Det lär bli en livlig diskussion.

- Jag trodde att vi då skulle diskutera och komma fram till något. Nu verkar det som om vi har att ta ställning till ett färdigt förlag, det tycker jag inte om. säger Fia Berggren.

Av kulturgruppens förslag i övrigt kan nämnas att Urkult föreslås få 70 000 kronor i projektbidrag, de hade ansökt om 200 000 kronor. Sollefteå musiksällskap får 15 000 kronor i årsbidrag och 34 000 kronor i projektbidrag. Kommunteaterföreningen får 114 000 kronor i årsbidrag och 60 000 kronor i projektbidrag. Musik & Konstveckan i Junsele ska enligt förslaget få 170 000 kronor i projektbidrag. Arrangörerna har ansökt om 200 000 kronor.

Övriga mindre kulturföreningar och hembygdsföreningar berörs bara marginellt av förslaget.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Annons
Annons
Annons