Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika åsikter om extra miljoner till gymnasieskolan

/

Barn- och skolnämnden i Sollefteå vill ha nästan tre miljoner kronor extra från det generella statsbidraget för 2014 till gymnasieverksamheten.
Deras ansökan har nu avslagits – men oppositionen är kritisk.

Annons

Bakgrunden till barn- och skolnämndens ansökan är att regeringen 2011 beslutade att dra tillbaka bidrag till gymnasieskolan inom ramen för det generella statsbidraget. Detta med motiveringen att gymnasiereformen 2011 skulle leda till lägre kostnader.

Nu har regeringen dock ändrat sig eftersom man insåg att reformen inte lett till sänkta kostnader, och betalat ut pengarna i det generella statsbidraget igen.

Av den anledningen anser barn- och skolnämnden att dessa pengar, knappt tre miljoner kronor, borde gå direkt till deras budget.

– Vi tyckte det, men samtidigt har vi ju förståelse för att ekonomin är som den är. Man kan inte börja ta pengar från andra nämnder, säger barn- och skolnämndens ordförande Åsa Sjödén (S), som själv röstade för att nämndens ansökan skulle avslås i måndags.

– Samtidigt känns det bra att vi fick ett erkännande, fullmäktige har förståelse för skolans ansträngda situation.

I måndags fattade alltså kommunfullmäktige beslut om att avslå ansökan.

– Vi måste värna om kommunens ekonomiska resultat, det finns inga pengar, säger kommunalråd Elisabet Lassen (S).

M, C, SD, MP, FP och KD reserverade sig mot beslutet under sammanträdet.

– Jag tycker att det är viktigare att vi har en bra skola än att kommunen uppvisar ett nollresultat, säger Leif Östberg (FP).

– Vi får en massa ungdomar i arbetslöshet om vi låter dem hamna i utanförskap redan i skolan. Och det kostar med arbetslöshet, säger Kerstin Franzén (M).

Annons
Annons
Annons