Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har kulturtallen fällts

/

I urminnes tider har den stått där i vägkorsningen. Trolltallen i Långsele.
Men nu är den ett minne blott. Trafikverket har helt enkelt sågat ner det fornminnesmärkta trädet.
– Det är väldigt tråkigt, säger Frida Nyqvist från länsstyrelsens kultur och välfärdsavdelning.

Annons

Tallen finns upptagen av Riksantikvarieämbetet som kulturhistorisk lämning. I Långsele med omnejd har den i alla tider varit ett riktmärke. Enligt de gamla sägner som finns nedtecknade får tallen inte fällas. I trädet tog nämligen en försmådd trollkarl sin tillflykt och i sitt testamente skrev han till den Nordsjötös som inte ville ha honom att den som störde hans grav, alltså tallen, med yxa skulle förgöras.

Det gamla trädet har också varit en så kallad "tandvärkstall". Enligt gammal skrock kunde man bli fri tandvärk genom att sticka in stickor i trädet. Länsmuseet Västernorrland fann 1990 spår i barken efter dessa stickor och hittade även en del färskare stickor vilket tolkades som att traditionen fortfarande levde.

Men i påskveckan försvann trädet. Beslutet att ta ner det fattades av Trafikverket.

– Vägen ska byggas om i sommar, den ska bland annat dikas och det ska sättas in en del nya vägtrummor. I samband med det har vi sett över trafiksäkerheten och beslutat att ta ner tallen, berättar Michael Selander på Trafikverket.

Den aktuella tallen stod väldigt nära vägen och lutade dessutom en aning mot vägbanan. Långselebor som Tidningen har pratat med berättar att när vägen delvis gjordes om i början av 80-talet drog man om den en aning så att tallen skulle kunna sparas. Så blev det inte den här gången, något Frida Nyqvist på länsstyrelsen beklagar.

– Tallen omfattades inte av fornminneslagen, hade den gjort det så hade vi upprättat en polisanmälan. Men den är en fornlämning och då tycker jag att Trafikverket i första hand hade kunnat försöka lämna i alla fall delar av tallen. Om det inte går hade det varit bra om de hört av sig så att det givits möjlighet att dokumentera den, säger Pia Nyqvist.

Enligt Nykvist betyder den här typen av lämningar mycket för folket i de berörda trakterna. I Långsele är den nu också ett stort samtalsämne och på tallens stubbe har det satts ut gravlyktor och blommor till minne av Trolltallen.

Annons
Annons
Annons