Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matglad marknad i Sollefteå

/

Några kilometer utanför Junsele ligger den lilla byn Kvarnå, här finns en välbesökt soppfestival dit västra-invånarna vallfärdar för att smaka soppa och köpa hemodlade grönsaker.

Annons

Lördagens väder hade kunnat vara bättre, så istället för att stå ute på gården i hällregnet hade de olika soppstånden flyttat in under tak i en maskinhall. Där inne var det varmt och skönt, gott om sittplatser och glada människor.

En av dem som lagat soppa var Marianne Gustafsson, men hon serverade inte sin soppa själv utan sålde väninnorna Elsie-Marie Svensson och Päivi Westbergs hemstickade vantar och strumpor. De i sin tur serverade Mariannes soppa.

– Soppfestivalen är ett samarrangemang mellan trädgårdsföreningen Maskrosen och Kvarnå Trädgård, här serveras goda soppor som är gjorda på närproducerade ingredienser, kunde Marianne Gustafsson förklara.

Susanne Johansson som befann sig i gårdsbutiken tvärs över gårdsplanen driver Kvarnå Trädgård, hon berättade lite om arrangemangets historia:

– Det är andra året i år, det var så roligt så vi gjorde tradition av det direkt. I fjol var alla kastruller renskrapade, så i år har vi satsat på mer soppa, skrattar hon och förklarar att de flesta sopporna är gjorda på hemodlade ingredienser, helt utan gifter och med naturlig gödsel, så av förståliga skäl går det lite sämre för en del grönsaker beroende på hur vädret har varit.

Besökarna är mångtaliga och på dialekten hörs att de flesta är från Junseletrakten. De är eniga om att det är underbart att det finns en trädgård i Junsele där man kan köpa lokalproducerade grönsaker och att Susanne Johansson förtjänar massor av beröm.

Annons
Annons
Annons