Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsanställda lär sig möta misshandlade kvinnor

Annons
Landstingsanställda lär sig möta misshandlade kvinnor

Varje år dör cirka trettio kvinnor i Sverige av allvarlig misshandel. Varje år misshandlas tiotusentals kvinnor av maken, sambon, pojkvännen. Varje år åker några in till sjukhus på grund av sina svåra skador. Nu utbildar landstinget sin personal för att kvinnorna skall få ett bättre omhändertagande.

Kvinnomisshandel är ett stort - och kanske det mest osynliga - folkhälsoproblemet i dag. Förutom de kända fallen finns ett stort mörkertal, eftersom misshandelsrelationer ofta är belagda med skuld, skam och rädsla. Omgivningen vill inte se och den misshandlade vill inget säga - och hoppet om att "det var sista gången" är synnerligen seglivat.

För ett par år sedan antog Västernorrlands läns landsting ett policy- och handlingsprogram, "Våld mot kvinnor", när det gäller kvinnomisshandel och bemötandet av offren. Man ville skapa en handledning för personalen för att man på ett bättre sätt kan ta hand om de kvinnor som uppsöker sjukvården på grund av att de misshandlats.

- Utifrån handlingsprogrammet har vi nu utarbetat ett eget utvecklingsprogram för förvaltningen, berättar Inger Carlsson, arbetsterapeut och processledare för Hälsofrämjande Sjukhus.

- Vi har i dag en personalgrupp som driver frågan; vi har dessutom utsett personer inom förvaltningens olika enheter som skall omsätta programmet till konkret handling.

Det handlar om att på bästa sätt ta hand om en misshandlad eller misstänkt misshandlad kvinna som söker hjälp för sina skador på sjukhus eller vårdcentral. Det är inte lätt att bemöta en misshandlad person; kvinnomisshandel är fortfarande i viss utsträckning tabubelagt och många vet inte hur det skall gå tillväga.

- Därför är det bra att få konkreta tips och råd, säger Inger Carlsson.

Frågorna är många. Hur skall man hantera en misshandlad kvinna? Hur skall man bemöta henne? Skall man konfrontera henne direkt med frågan om hon blivit misshandlad? Hur gör man om hon svarar "nej, jag ramlade utför trappan" trots att hon uppvisar typiska misshandelsskador? Om det är en våldtäkt, vad gör man då? Behöver hon identitetsskydd? Kan man lämna henne ensam en stund?

- Det handlar mycket om att utarbeta rutiner, säger Inger Carlsson.

- Inte bara rutiner för bemötande utan också för vilka som skall kontaktas, vilka undersökningar som skall göras, hur skadorna skall dokumenteras, hur rättsintyget skall utformas, när man skall koppla in socialtjänsten... Om det finns barn med i bilden, hur skall man agera då? När kopplar man in polisen och vem bestämmer det?

Genom information, utbildning och rådgivning vill man etablera rutiner och kunskaper hos personalen ute i verksamheten. Läkare, undersköterskor, sjuksköterskor, annan vårdpersonal - alla skall förstå hur man agerar och går vidare med en kvinnomisshandel.

Det handlar om att på bästa sätt ta hand om en kvinna som skadats både fysiskt och psykiskt, men det handlar också om att slussa henne vidare och försöka ge henne hjälp att ta sig ur sin situation.

- Sjukvården har ett ansvar gentemot misshandlade kvinnor, det räcker inte med en medicinsk bedömning, säger Inger Carlsson.

- Attityden är också synnerligen viktig; kvinnan måste vara i centrum och hennes problem tas på största allvar. Det är alltför lätt att tycka att hon själv borde lämnat mannen för länge sedan - men det är långtifrån så enkelt!

De flesta misshandlade kvinnor som kommer in för sjukvård har en flera år lång historia av upprepad misshandel bakom sig.

- De säger att det hänt bara en gång, men det är oftast inte sant, säger Inger Carlsson.

- En relation där mannen misshandlar kvinnan är så komplicerad; det är ett sammelsurium av kärlek, svikna löften, solidaritet, rädsla, skuldkänslor, skam. Och vi, som står bredvid, vill inte se, vi tror inte att det är sant, vi tror inte att just min vän, just min släkting, drabbas av misshandel. Så fungerar vi, helt enkelt.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to
Annons
Annons
Annons