Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraschen kan ha berott på kastvind

/

En kastvind kan ha orsakat torsdagens flygplanskrasch på Sollefteå flygfält i Långsele.
Planets pilot Örjans Hedström från Helgum, som klarade sig oskadd, vill i övrigt inte göra några kommentarer.
– Jag hänvisar till haverikommissionens utredning som lär vara klar om någon månad.

Annons

Det var strax för kl 13 på torsdagen som Örjan Hedström skulle lyfta med Sollefteå Flygklubbs motorsegelplan. Nu slutade dessvärre flygturen på en åker 75 meter från landningsbanan. I samband med starten var det byiga vindar. Hedström klarade sig lyckligtvis utan skador men planet, en Diamond Super Dimona, fick omfattande skador.

– Vi hade planet försäkrat och jag skickade ett foto på planet och dess skador till försäkringsbolaget. Man kunde inte säga säkert men trodde att planet har för stora skador för att kunna repareras, berättar Sigvard Backlund som är ordförande i Sollefteå Flygklubb.

Klubben köpte planet, som är tillverkat i Österrike, för snart 6 år sedan. Det var då nytt och kostade 1,5 miljoner kronor. Flygplanet används för friflygning samt att bogsera upp klubbens 3 segelflygplan.

– Tur i oturen var att olyckan hände nu och inte i våras. Vi flyger med segelplanen september månad ut och de två helger som är kvar kan vi använda mitt privata flygplan. Sedan har vi hela vintern på oss att hitta ett nytt plan om det här inte går att reparera.

Sigvard Backlund har varit med i klubben i 23 år. Torsdagens olycka var den första allvarliga incidenten som inträffat under dessa år.

– Några år dessförinnan kraschade ett segelflygplan på Åreskutan i samband med ett flygläger klubben hade där. Inte heller då kom någon människa till skada.

En anmälan om olyckan kommer inom kort att skickas till Transportstyrelsen. Utredningen kommer förhoppningsvis ge svar på varför planets färd fick ett abrupt och dramatiskt slut ute på åkern.

– Jag pratade med piloten och han sa att det kom en kastvind precis när han påbörjat starten. Men vi får nu avvakta vad utredningen kommer fram till, säger Sigvard Backlund.

Annons
Annons
Annons