Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig minskning av svartjobb

/
  • – Svartjobben har minskat. Vi får mer så kallade rot-jobb numera, säger Linus Grön, arbetsledare på Elias Bygg i Sollefteå.

Allt färre tycker att svartarbete är okej. Tre av fyra svenskar säger numera nej. Det är en enorm skillnad jämfört med för bara sex år sedan.

Annons

– Vi märker att det blivit mindre svartarbete, framförallt får vi mer rot-jobb, säger Linus Grön, arbetsledare på Elias Bygg i Sollefteå.

Det är Skatteverket som i en medborgarundersökning kommit fram till resultatet. I en grundlig enkät har verket ställt samma frågor som för sex år sedan och skillnaden i svaren är stora. För sex år sedan tog bara 51 procent avstånd från svartarbete. Nu är det 76 procent.

Skatteverkets egen slutsats är att det band annat beror på rot- och rutavdragen. Det tror Linus Grön också.

– Tidigare hade vi inte så mycket sådana jobb, alltså jobb av typen byte av vindskivor, renovering av altan eller köksrenovering och så vidare, säger han.

Numera är sådana jobb ganska vanliga.

– Dessutom märker vi att det blivit fler små byggfirmor, flera enmansföretag, säger Grön.

Trots att det rent nationellt påstås var lågkonjunktur inom byggbranschen så är det fullt upp hos Elias Bygg med ett 15-tal anställda

– Vintern brukar vara dålig men det var bra i vintras och det har fortsatt, säger Grön.

Rot- och rutavdragen, allstå att man får dra av 50 procent av arbetskostnaden på hushållsnära tjänster och byggarbeten, är inte den enda förklaringen. Krav på certifierade kassaregister inom kontanthandel och krav på personalliggare har också gjort att svartjobben minskat. Avtal med informationsutbyte med före detta skatteparadis, nu senast med Schweiz, har också spelat en stor roll för betalningsviljan. Medborgarna är också rent generellt mindre missnöjda med skattesystemet i stort i årets undersökning än i den föregående. Andelen som tycker illa om skattesystemet har minskat från 42 procent till 22 procent.

Jan-Erik Bäckman, chef för Skatteverkets analysenhet är överraskad att det är så stor skillnad i synen på svartarbete.

– Att det skulle var skillnad förstod vi, men inte att det skulle var så mycket.

Skatteverkets vision om ett samhälle där alla betalar skatt är inte här än. Men Bäckman tror att det kan bli ännu bättre.

– Klart det kan. Vi kommer att fortsätta arbetet, till exempel jobbar vi med att få in kassaregister även för torg- och marknadshandlare. Dessutom jobbas det med att försöka förenkla deklarationer ytterligare, bland annat reavinstbeskattningen ska bli enklare att redovisa. Ju mindre tid vi behöver lägga på att rätta fel desto mer kan vi lägga på de som verkligen försöker smita från skatten, säger han.

Annons
Annons
Annons