Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junselebor flyr hälsocentralen

De har tröttnat på den dåliga läkarbemanningen i Junsele. Nu drar ortsborna till Jämtland istället.

Annons

Det var i våras som tappet började. Hälsocentralen märkte att allt fler valde att vända sig till Backe, cirka tre mil från Junsele.

– Det är inget konstigt med det. Vi har ett gammalt avtal med landstinget i Jämtland och precis som man kan välja en privat hälsocentral så kan man göra så här, säger Eva Billberg.

Primärvården är medveten om att det upplevs som ett problem med den minimala läkarbemanningen i Junsele och att det är huvudanledningen till att Junselebor vänder sig till Backe. Hälsocentralen i Junsele delar läkare med Ramsele och två dagar i veckan finns läkaren på plats i Junsele. Det innebär att väntetiden att få träffa läkare är betydligt längre än i till exempel Backe.

– Vi har i många år haft problem att rekrytera läkare till Junsele. Jag började 2005 och långt innan dess var det problem. Vi har inte kunnat hitta en läkare som inte ställer orimliga krav, förklarar Billberg.

Även om Junselebor, och andra västernorrlänningar, har rätt att lista sig på en hälsocentral utanför länet så är det inte utan konsekvenser. Det kostar landstinget pengar varje gång de träffar en läkare utanför länet.

Trots läget ser Eva Billberg ljust på framtiden.

– Jag håller på att förhandla med en pensionerad läkare just nu som skulle kunna ta jobb ett antal dagar i veckan. Det blir klart inom några veckor och då skulle situationen bli bättre från och med mitten av november, berättar hon.

Enligt uppgifter i Junsele rör det sig om ett 70-tal personer som listat sig i Backe. Hälsocentralens egna siffror visar att det är 49 personer.

– Det kan ju vara boende från andra delar av kommunen som också åker till Backe. Dessutom finns det jämtlänningar som kommer till oss också. Framförallt från Ragunda till hälsocentralen i Sollefteå, säger hon.

Förutom läkarbemanningen har hälsocentralen också konstaterat att det upplevs som ett problem att det inte finns något apotek i Junsele. I Backe, och för all del även Ramsele, kan man hämta ut sin medicin direkt. I Junsele måste man vänta på att den lämnas ut i affären.

– Men det är ingenting vi kan påverka, säger Eva Billberg.

Annons
Annons
Annons