Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård konkurrens om bären

/

Snart är bärplockarna här. I år kommer det dubbelt så många som i fjol. En av dem som hyrt in bärplockare från Thailand kommer bland annat att hålla till i Ångermanlands skogar. Han känner sig orolig över att bären inte ska räcka.

Annons

De bäplockare som kommer från land utanför EU måste ha ett arbetstillstånd från Migrationsverket och vara knutna till en arbetsgivare i Sverige för att kunna plocka bär. Ulf Eliasson från Hoting driver ett av de12 företag i Sverige som tar hit bärplockare från Thailand.

– Jag hyr 333 bärplockare från ett bemanningsföretag i Thailand. Det blir enklast så, då slipper jag betala skatt och sociala avgifter i Sverige, berättar Ulf Eliasson.

I Sollefteåområdet har både uppköparna Ranab i Ramsele och Inlandsbär i Junsele gått i konkurs. En av Ranabs före detta ägare, Jan Johansson, berättar att konkursen blev ett faktum när Skatteverket kom med krav på arbetsgivaravgifter på bärplockare som Ranab köpt bär från.

– Vi var många som fick lägga ner då. Det är ett stort ansvar att gå från att vara uppköpare till att bli arbetsgivare.

Enligt Jan Johansson gjorde skatterna det omöjligt att sälja bär till grossisterna. De var inte intresserade att betala mer för bären bara för att Ranab var tvungna att betala skatt och arbetsgivaravgifter för plockarna.

Det är hård komkurrens om bären. Utöver de registrerade företagen som hyr in thailändska bärplockare finns det lokala uppköpare på nästan varje ort. De köper bär av svenska plockare och EU medborgare som kommer hit och plockar. Alla uppköpare säljer vidare till grossister och de i sin tur pressar priserna eftersom de kan köpa bär från Finland och Ryssland också. Ulf Eliasson är orolig över det här året eftersom antalet arbetstillstånd har fördubblats och vädret har varit ovanligt kallt och regnigt.

– Det här kan sluta i en katastrof. Nu gäller det verkligen att det finns bär så att det räcker till.

Hans plockare kommer att plocka både i Västernorrland, Västerbotten och Jämtland. Om det är dåligt med bär i dessa områden så flyttar han sina plockare till Dalarna. De arbetar under Kommunals kollektivavtal och varje plockare är garanterad en månadslön på minst 21 000 kronor. Det gäller att de får ihop tillräckligt många kilo för att det ska vara en lönsam affär för dem själva och för Ulf Eliasson.

Annons
Annons
Annons