Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här försvinner tjugo vårdplatser

/

Sjukhuset ska bantas med tjugo vårdplatser för att spara pengar. Dessutom ska det skäras i psykiatrin.

Annons

Sollefteå är det enda av länets sjukhus som minskar vårdplatserna. Enligt Jacomina Beertema (M), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, är det inget konstigt.

– Vi väntar på en risk- och konsekvensanalys som ska presenteras i nämnden 31 maj. Men det här är inget nytt för oss.

– Det är ett gammalt sparkrav från i fjol som man inte har verkställt än i Sollefteå. När man har gjort neddragningen kommer man ner på samma vårdplatstäthet som övriga sjukhus, säger hon.

Sollefteå har officiellt 102 vårdplatser på sjukhuset i dag. 20 platser färre beräknas spara 16 miljoner kronor.

Detta är resultatet av ett påslag med 21 miljoner till länssjukhuset i Sundsvall, varav 5 miljoner omfördelas från Örnsköldsvik och 16 miljoner från Sollefteå.

Omräknat i personal betyder det ett trettiotal tjänster som berörs i Sollefteå.

– Drar man ner på vårdplatser så är det inte sängar man plockar bort. Det är personal man plockar bort.

– Men hade man gjort det i fjol, hade det inte blivit något sparbeting på personal nu. Det är mycket beklagligt att man inte har gjort det här tidigare, säger Jacomina Beertema.

Åtgärdsplanen är redan fastställd i nämnden. Beslutet gäller under förutsättning att risk- och konsekvensanalysen inte sätter stopp.

Något ytterligare beslut i landstingsstyrelsen eller i landstingsfullmäktige planeras inte. Det krävs bara vid "utbudsförändringar" och dit räknas inte minskade vårdplatser.

Oppositionen har en annan tolkning och protesterar.

– Det ska enligt landstingsdirektören inte sparas mer på vården. Det här går stick i stäv med det, säger Andreas Sjölander (S), gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Man går ut med en linje i Sundsvall och en annan i Sollefteå. Det är väl Jacominas 5 000 kryss i valet som ska levereras nu. Det är inte lika känsligt att spara i Sollefteå.

– Jag är genuint orolig. Det kommer att sluta med katastrof i Sollefteå. Man måste se till att Sollefteå sjukhus har andra förutsättningar, socioekonomiskt och i åldersstrukturen bland annat.

I handlingsplanen för Sollefteå sparas totalt 29 miljoner. Här ingår 4 miljoner på den psykiatriska vården, oklart hur.

Andra åtgärder är bland annat "minskat inflöde och ökat utflöde av patienter", återhållsamhet på utbildning, konferenser, resor, inköp och underhåll samt att intjänad tid tas ut i ledighet och övertid förankras hos verksamhetschef.

14 av de 29 miljonerna räknar man med att spara redan under 2012.

Annons
Annons
Annons