Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graninge Nät flög till stormen

Annons
Graninge Nät flög till stormen

Nu kommer det hjälp från olika håll i landet för att röja upp stormovädrets härjningar i södra Sverige. Igår lyfte ett Herkulesplan från Kramfors-Sollefteå flygplats med personal och utrustning från Graninge Nät.

Tisdagens stormvindar över Skåne, Småland, Halland och Blekinge ställde till med rena kaoset. Träd bröts som stickor och rev ner elledningarna, som mest var över 100 000 hushåll utan ström. På onsdagen var fortfarande närmare 40000 hushåll utan ström och läget var akut.

Det är Sydkraft som drabbats hårdast och på tisdagskvällen fick Paul Gerdin, chef för Graninge Nät Nord, via telefon en begäran om hjälp.

Gerdin beslutade att skicka ner åtta man, tre fordon och annan utrustning till kollegorna i söder.

- Nästa gång kan det vara vår tur att behöva hjälp, säger han.

Personalen kan inte beordras till ett sådant uppdrag. Men det var aldrig några problem att få folk att ställa upp.

Svante Sjölund, Conny Ribbefors, Mats Sundström, Jan-Erik Thornberg, Håkan Lind, Lars-Åke Jonsson, Karl-Erik Persson och David Wiberg tackade genast ja.

De tog med sig två linjebilar, ett terrängfordon och en hel del annan utrustning i flygvapnets gigantiska Herkulesplan och flög iväg. Med på planet var också Christer Englund och Norberto Thylander från Kramfors energiverk.

- Det sitter i ryggmärgen. Behövs det hjälp ställer man upp, resonerar Sjölund.

- Vi var med och hjälpte till i Jämtland och Härjedalen före jul också, tillägger Mats Sundström.

Planet lyfte vid 13-tiden på onsdagen. En och en halv timme senare landade de i Växjö och ganska omgående sattes de i arbete

- Det här är fullblodsproffs. Och det behövs duktigt folk för att utföra sådant här arbete. Det är inte riskfritt, påpekar vikarierande anläggningschef Åke Nyhlén från Graninge Nät.

Hur länge arbetet kommer att pågå vet ingen. Under torsdagen lugnade vindarna ner sig men redan i dag ska de enligt prognosen tillta igen.

- Vi räknar med att de kommer att vara borta mellan 2-7 dagar, säger Paul Gerdin.

Sedan en tid finns ett regionalt samarbetsavtal mellan nätbolagen i Sverige. Graninge Nät Nord tillhör mellannorrland och avtalet innebär att bolagen ska hjälpa varandra vid så kallade storstörningar. Just nu arbetar Svenska Kraftnät och kraftbolagen på att upprätta ett formellt nationellt samarbete.

Paul Gerdin sitter med i den referensgrupp om sex personer som jobbar med frågan och av en händelse var de samlade till möte i Göteborg under onsdagen.

- Vi har kunnat följa "live" vad som händer och vi tycker att det fungerar bra, säger han.

För att kunna skicka folk till en annan del av landet krävs att det är lugnt på hemmaplan.

Rent vädermässigt ser det bra ut i Graninges eget område just nu. Driftscentralen i Forsse står i ständig kontakt med SMHI och om något skulle förändras kallas personalen omgående hem.

jörgen Sundin
Annons
Annons
Annons