På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Fritt fram för laxen?

+
Läs senare
/

Laxtrappor eller andra vandringsvägar för fisken i Ångermanälven har det pratats om länge. Men det har stannat vid prat. Ingenting har hänt. Förrän nu. Sollefteå kommun vill gå med i ett pilotprojekt som ska utreda möjligheterna att återigen ge fisken möjlighet att vandra västerut.

I förstudien ska man gå igenom de vattendomar som gäller, ta fram en dokumentation av den historiska fiskvandringen samt göra en fältinventering av lekplatser med mera. En sådan studie har genomförts i övre Ångermanälven, Vilhelmina kommun. Nu går man vidare och tar sig an nedre Ångermanälven. Från Sollefteåforsen till Moforsen, Resele, i Ångermanälven och från Sollefteå upp till Edsele i Faxälven.

– I övre Ångermanälven fann vi att det finns möjligheter att bygga vandringsvägar och jag tror att det skulle vara möjligt i nedre delen också, säger Micke Strömberg från Vilhelmina Model Forest, som genomfört studien tillsammans med representanter från Vattenmyndigheten, Fiskeriverket, Naturskyddsföreningen med flera. Att så många tunga instanser är med beror på att man ser studien som ett intressant pilotprojekt för framtiden.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Sollefteå har sagt ja till att låta pilotprojektet fortsätta i Sollefteå. Slutligt beslut fattas av kommunstyrelsen.

  • Läs mer

    Enligt Strömberg är det numera fullt möjligt att bygga antingen laxtrappor eller så kallade omlöp, en konstgjord bäck runt kraftverket via vilken fisken kan ta sig uppströms med.

    De vattendomar man ska titta igenom är ofta ganska komplicerade. Vad man kan säga från övre Ångermanälven är att i de flesta fall så var kraftverksägarna skyldiga att ordna vandringsvägar. Men det drog ut på tiden och förhandlades så småningom i många fall bort. Å andra sidan finns numera EU:s vattendirektiv som innebär att nationerna ska värna och förbättra sina vattendrag. För att Ångermanälven ska förbättras måste fisken tillbaka.

    Förstudien kör igång redan i april, under förutsättning att kommunstyrelsen säger ja, och ska vara klar till årsskiftet. Därefter kan man ta ställning till en fortsättning.

    Den förstudie det nu handlar om kostar drygt 1,1 miljoner kronor. Förutom en kommunal insats räknar man med pengar också från Vattenmyndigheten, bygdemedel med mera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons