Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta cesiumanalyser i Sollefteå

/

Även under 2012 kommer cesiumanalyser att göras på älgkött, fisk, bär och svamp i Sollefteå.

I fjol uppmättes höga halter av cesium i abborrar fiskade i kommunen.

Annons

Analyser av cesium i livsmedel har gjorts i Sollefteå ända sedan Tjernobylkatastrofen.

Gränsvärdet för cesium 137 vid försäljning av livsmedel ligger i dag på 1500 becquerel (bq) per kilo. I de mätningar som gjordes under 2011 i Sollefteå kommun uppmättes värden över detta i fisk vid två tillfällen. Den högsta halten påvisades i en abborre fiskad i Jordbäckssjön, i området kring Norrnäs-Backe, i september i fjol.

Den innehöll 2586 becquerel per kilo. I Norrsjön i västra delarna av kommunen uppmättes också 1870 bq i en abborre.

Enligt livsmedelsverkets och strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer kan man dock äta 15 kilo livsmedel innehållande 3000 becquerel varje år. Det är alltså ingen fara att äta insjöfisken om man gör det med måtta.

I älg och bär är halterna av cesium i Sollefteå kommun enligt mätningarna 2011 relativt låga. Mellan 50 och 915 becquerel.

Det vilt som uppvisade högst halter fälldes i Resele i höstas. Köttet från älgkalven innehöll 915 bq. Enligt rekommendationerna bör man inte äta kött som innehåller mellan 300 och 1500 bq mer än en gång i veckan.

40 cesiumanalyser per säsong ska göras i Sollefteå under 2012. Tanken är att mätningarna ska ge geografisk spridning över kommunen, och mellan olika typer av livsmedel.

Sedan 2010 har proverna i Sollefteå skickats iväg till ett laboratorium i Umeå. Kostnaderna för detta är ungefär 9000 kronor per år.

Mariela Lindström, avdelningschef på miljökontoret, ser gärna att analyserna fortsätter att göras under en lång tid framöver.

– Det ger ju bra underlag och statistik till forskare, säger hon.

Annons
Annons
Annons