Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler jobb för flyktingar

/
  • Kennedy Samulandela tillsammans med kollegan Meseret Shemeket till vänster. Än så länge är det oklart om korttidsanställningarna kommer att leda till mer jobb på Zeunerts, men de är nöjda med att ha kommit in på den svenska arbetsmarknaden.
  • Ali Mohammed Nur, Meseret Shemeket och Kennedy Samulandela tillsammans med platschef Bengt Bertlin. Än så länge är det oklart om korttidsanställningarna kommer att leda till mer jobb på Zeunerts, men de tre är nöjda med att ha kommit in på den svenska arbetsmarknaden.

– Det bara ramlar in företag som vill anställa just nu, säger Eva Mårtensson på Arbetsförmedlingen i Sollefteå.

Annons

Många nyanlända flyktingar i Sollefteå har fått jobb den senaste tiden. 27 stycken av totalt 60 inskrivna i den här gruppen är nu ute på olika företag, eller ska ut inom kort.

Den första december 2010 trädde den nya lagen om etableringsinsatser för nyanlända flyktingar i kraft. Arbetsförmedlingen tog då över det samordnande ansvaret för etableringsinsatserna från kommunerna.

De ska tillsammans med kommunen jobba för att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Några skillnader i antal anställningar före och efter reformen går dock ännu inte att se på kommunnivå.

– Men jag tycker att det går bra. Vi har jobbat hårt med att marknadsföra de här individerna, säger Eva Mårtensson, en av de ansvariga på Arbetsförmedlingen i Sollefteå.

Hon betonar också att samarbetet med kommunens integrationsenhet och sfi-verksamheten, svenska för invandrare, har fungerat väldigt bra.

– Och arbetsgivarna har en så positiv syn. Extra glad är jag eftersom det här handlar om jobb med riktig lön som kan kombineras med studier, och inte praktikplatser, fortsätter Mårtensson.

Jobben är inom bland annat skogsindustrin, lantbruket, handeln och restaurangbranschen. I de flesta fall rör det sig om tidsbegränsade anställningar.

Bengt Bertlin, platschef på Zeunerts, har anställt fyra nyanlända invandrare på så kallade instegsjobb. Anställningarna är subventionerade. Arbetsgivaren får 80 procent av lönen i bidrag, max 400 kronor per dag på en halvtidstjänst.

– Det har fungerat jättebra sen de började, jag är väldigt nöjd, säger han.

Ali Mohammed Nur, Meseret Shemeket och Kennedy Samulandela har jobbat i glaskrosseriet sedan den andra april.

Anställningarna är på halvtid och tidsbegränsade till sex månader. Arbetet kombineras med sfi-studier på Reveljen.

Alla tre tror att jobbet på bryggeriet ökar deras framtida chanser på arbetsmarknaden. De säger också att deras svenska har blivit bättre.

– Vi har en jättebra chef och bra arbetskamrater, och jag är nöjd med lönen, säger Ali.

Han är från Eritrea, och kom till Sollefteå i juni i fjol. I Eritrea var han student, och han hoppas kunna fortsätta studera internationella relationer i Sverige.

– Men det är bra att få arbetslivserfarenhet, och personalen på Arbetsförmedlingen har verkligen gjort sitt bästa och varit väldigt stöttande, säger han.

Ali får medhåll av Kennedy som kom till Sollefteå som politisk flykting från Namibia.

– Jag vill stanna i Sollefteå. Drömmen är att få ett fast heltidsjobb, gärna här på Zeunerts. Har jag ett jobb kan jag bidra och betala skatt.

Annons
Annons
Annons