Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Finns inga tvivel om att det är varg"

/
  • Hans Sidbäck och sönerna Kimmo och Niilas tycker att det är olustigt att vargen stryker omkring i området.

Nu tror sig fler ha sett varg i Helgumsområdet i Sollefteå. Djuren på gårdarna har blivit rejält uppskrämda och invånarna är oroliga.

– Det känns inte alls bra här, säger Hans Sidbäck.

Annons

I juli berättade Lisbeth Friberg, Västergransjö, för Allehanda om hur hon såg sin hund bli tagen av vad hon trodde var en varg. Det stora djurets päls var gulaktig, vilket gjorde att hon inte var helt säker på vad det var. Möjligheten finns att det är den rödgulfärgade rysstiken utan sändare som dokumenterats i kommunen tidigare i vår. Nu har fler invånare stött på djuret.

– Den stod 30 meter från mig och vi tittade på varandra i säkert 20 sekunder. Det finns inga tvivel om att det var en varg, säger Husnäsbon Hans Sidbäck.

Familjens labrador gick lös på gården och var ute i skogskanten. Plötsligt såg Hans Sidbäck hunden rusa därifrån med svansen mellan benen och raggen rest. 60 meter efter kom vargen, som stannade till när den såg honom.

– Jag minns att jag funderade på en flyktväg, men sen blev det inget mer med det. Den gick sakta iväg och det gick flera minuter innan den försvann utom synhåll, berättar han.

Sonen Kimmo har också sett vargen ute på gården mitt i natten och barnen vill inte gå mer än några meter från huset. Hundarna får bara vara i hundgården.

– Jag önskar att den flyttas, eller i värsta fall avlivas, om det fortsätter så här, säger Hans Sidbäck.

Andra i Husnäs är också oroliga. Björn Berglund har flyttat till stugan i Nordingrå för att slippa situationen. Ytterligare en granne har hört vargen yla. Håkan Norman berättar att han hört ett större djur springa iväg på gruset när han gick ut för att stänga om hästarna en natt. Nu måste han vara ute och vakta dem och fåren efter att de skrämts upp ordentligt.

– De var så uppskärrade att de rev ner stängslet. Hästarna har inte varit så rädda när vi stött på björn i skogen ens, säger han.

Urban Östman är naturbevakare på Länsstyrelsen och har besökt området. Han säger att det inte är en vanlig situation, men att mat kan locka till sig räv, björn och andra rovdjur. Om det är en varg kan det hända att den har stannat till temporärt på jakt efter en partner och för att skapa ett revir. Han har samlat ihop spillning som skickats på analys för att få reda på vad det kan röra sig om.

– Jag vill inte uttala mig om vad det kan vara innan vi fått svar från analysen. Är det en varg får vi försöka skrämma den från området, säger han.

Annons
Annons
Annons