Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om kompletteringsbudget

Annons
Debatt om kompletteringsbudget

Oppositionen ville återremittera

Det hettade till en aning när fullmäktige i Sollefteå på måndagen antog en kompletteringsbudget. Den församlade oppositionen, moderaterna. centern, folkpartiet och kristdemokraterna, yrkade på återremiss.

Sedan ett par år har Sollefteå kommun den ordningen att alla nämnder och styrelser får en budgetram i juni. Det finns sedan möjlighet till en komplettering i slutet av året. Vanligtvis i november men i år av olika anledningar först i december.

Tre nämnder hade vänt sig till kommunstyrelsen och begärt tilläggsanslag. Det var vård- och omsorgsnämnden, socialnämnden och Graningebyn.

Beslutet blev att tilldela vård- och omsorgsnämnden ytterligare 9 miljoner kronor, förvaltningen ville ha 10 miljoner kronor. Socialnämnden och Graningebyn däremot fick avslag. De sistnämnda får återkomma nästa år när man vet hur stor den faktiska kostnadsökningen blir.

Att det fanns pengar att tilldela vård- och omsorg har stått klart väldigt sent. Det beror bland annat på att sollefteåborna betalat skatt i större utsträckning än väntat. Hur mycket det blev stod klart så sent som i torsdags och ledamöterna i fullmäktige fick information först i samband med sammanträdet.

- Så här kan vi inte ha det. Det är viktigt att alla har en möjlighet att ta del av beslutsunderlaget, menade Ingemar Jonsson (c) och fick medhåll av oppositionskollegorna.

Moderaternas Martin Timander tyckte också det var tveksamt att bevilja några extrapengar överhuvudtaget.

- En nämnd eller styrelse måste hålla sin budget. På det här sättet får vi ett prejudikat, påpekade han.

Kommunalrådet Carl-Erik Mähler (s), för övrigt hans sista sammanträde som kommunalråd, gav inte mycket för kritiken.

- Vi kom överens om den här tågordningen för två eller tre år sedan i ett demokratiskt fattat beslut. Budgeten är ett levande dokument som ständigt förändras. Den här gången fick vi lite extra. Men redan i februari eller mars får vi nya siffror, sade han.

Majoriteten, socialdemokraterna och vänstern, fick igenom förslaget till kompletteringsbudget

Vid sammanträdet beslutade fullmäktige också om en ny renhållningstaxa och ny renhållningsordning.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.toAnnons
Annons
Annons