Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

86 km i timmen - för fort

19-åringen körde så mycket för fort att inte ens bötesbeloppen räckte till.

Annons

Den 19-årige man som körde 156 kilometer i timme på 70-väg i Para, alltså 86 kilometer i timmen för fort, är nu utan körkort tills vidare. Hur länge beslutar Transportstyrelsen.

Eftersom hastighetsöverträdelsen går över skalan med fastställda bötesbelopp fick mannen ett strafföreläggande på 4 000 kronor, men slapp undan tingsrättsförhandlingar. Gränsen för att få körkortet återkallat är 31 kilometer i timmen för fort, om det inte är 30-väg.

– Det finns schabloner över hur länge kortet blir återkallat, men det är en bedömning från fall till fall, säger Anna Lundqvist Persson på Transportstyrelsen.

De överväganden som Transportstyrelsen gör handlar om tidigare förseelser, hur fort personen kört och vilket behov personen har av körkortet.

– Är det en taxichaufför till exempel kan det sättas ner en månad, men normalt sätter man inte ner tiden mer än en månad. Så det är ingen stor fördel om man har ett yrkesmässigt behov.

Ännu är det inte klart hur länge 19-åringen blir av med körkortet, men Anna Lundqvist Persson tror det handlar om någonstans kring åtta månader.

– Om man är 19 har man troligen prövotid på körkortet, den är på två år, och då får man göra om körprovet och teoriprovet innan man får tillbaka körkortet. Om man inte har prövotid så får man det efter spärrtiden.

Annons
Annons
Annons