Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk ger snurr i hamnen

/

Nu lossas återigen vindkraftverk vid kajen i Köpmanholmen. Totalt 20 skepp kommer lastade.

Annons

Fraktskeppet Michiganborg landade vid kajen i Köpmanholmen. I lasten fanns generatorer, rotorblad och annat tekniskt för vindbruk.

Det handlar om delar till de enorma inlandssnurror som ska till Solberg med omnejd.

– Vi håller på att skola in några extra. Det kommer att behövas. Totalt ska vi ta emot över 20 skepp, säger Mikael Johansson, den nya hamnchefen.

Från Danmark och Tyskland kommer skeppen. Och på kajen är det febril aktivitet.

Det ser ut som en scen ur The Wire. I bygghjälmar och reflexvästar arbetar ett tjog stuvare med lossning av de gigantiska rotorbladen.

Gigantiska kranarmar sänker långsamt ned de stora pjäserna på specialbygga trailers som rullar fram och tillbaka längs det stora avlastningsområdet. Utrymme krävs och svängradien är väl tilltagen.

– Det här blir mycket arbete, säger Johansson förnöjsamt.

Köpmanholmen ska ta emot 59 vindkraftverk som är på väg upp emot Solberg/Ramsle-trakten i ett första skede.

Senast det lossades vindkraftverk i Köpmanholmen var 2008. Efter den lyckade transporten och lossningen var det bäddat för fler liknande jobb. Men det är först nu som hamnen lyckats landa en ny offert.

Detta till glädje för inblandade.

– Vi ser stora utvecklingsmöjligheter för Örnsköldsviks Hamn och Logistik. Att ta emot större båtar och att hamnen ska kunna vara en transitplats för vindkraftverk är det som vi ser framför oss, sa Glenn Nordlund, kommunalråd.

Annons
Annons
Annons