På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Vad gör skorna där?

+
Läs senare
/

Kanske har ni någon gång sett ett par skor hänga i en lyktstolpe och undrat vad de gör där - och hur de kom dit. Förklaringarna är många och det är egentligen bara "sko-kastaren" själv som vet varför.

Fenomenet har kommit till Örnsköldsvik. Skor i lyktstolpe är något man ofta kan se i USA. Där hänger de ofta i telefon- och elledningar över gatan eller andra högt uppsatta linor. Fenomenet kallas för "Shoe tossing" i USA, eller "Shoefiti" från uttrycket "Shoe flinging". Det betyder i stora drag skokastning.

Anledningen till varför de hamnat just i en lyktstolpe eller ledning är ett mysterium världen över. Det är individuellt för varje person varför man kastar och det finns därför mängder med förklaringar - oftast är det bara den som kastat som vet bakgrunden.

 • Olika förklaringar till skor i lyktstolpen

  En skejtare har markerat ett område som han eller hon tycker om.

  Det är ett märke för slutet av ett skolår, ett kommande giftermål eller för att vi en annan viktig övergång i livet.

  Skorna från någon som avlidit slängs upp för att hedra den döde. Legenden säger att när själen återvänder bör skorna vara så högt upp för den kommer den att "gå" så högt ovanför marken - nära himlen.

  I Scotland sägs det att en ung kille som blivit av med oskulden visar det genom att slänga upp sina skor.

  Det är ett sätt att bli av med sina skor som man inte längre vill ha eller kan få på sig.

  Vissa säger att om man kastar skor över el- eller telefonledningen utanför sitt hus så håller sig spökena borta.

  Det kan också symbolisera att någon flyttar vidare till större äventyr.

  Det är vanligt i USA att tro att där skon hänger, där finns det droger att köpa. Det sägs också betyda att en gängmedlem blivit mördad. Men båda förklaringarna är ganska osannolika då skor ses hänga på relativt avlägsna delar av landsbygdens vägar som är osannolika scener för gängmord.

  Det kan helt enkelt vara någon som gör det för att det är en kul grej.

  Källa: Wikipedia

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons