Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitetet drar ner

/
  • Elvy Söderström (S), kommunalråd, är bekymrad över utvecklingen för högre utbildningar i Örnsköldsvik när Umeå universitet nu drar ned.
  • Umeå universitet minskar sin verksamhet i Örnsköldsvik.

Umeå universitet drar ned på studentutbildningar i Örnsköldsvik.

Spautbildningen ryker helt och nästa år blir det nollintag vid socionomutbildningen.

Annons

I dagsläget har Umeå universitet drygt 350 studenter i Örnsköldsvik. Beskedet innebär att det kan bli frågan om en uppemot en halvering av antalet studenter i staden.

Kvar blir sjuksköterske-, naturguide- och processoperatörsutbildningen.

– Det enda vi har fått veta var att spautbildningen inte skulle bli av. Då var det inget tal om nollintag vid socionomutbildningen till hösten nästa år, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

Kommunen och universitetet träffades för drygt en månad sedan för att diskutera förändringar vid campus Örnsköldsvik.

– Jag är besviken. Vi har en bra dialog med lärosätena i vanliga fall. Men den här gången fungerade inte dialogen fullt ut, säger Söderström.

Örnsköldsviks kommun hade även hopp om två nya utbildningar, en ingenjörsutbildning och en lärarutbildning.

Det ser ej heller ut att bli av.

– Kanske Elvy Söderström borde försöka få till en god dialog med universitetsvärlden istället för att sitta på kammaren och skriva besvikna brev, säger Emil Källström (C) riksdagsledamot.

Källström sitter dessutom som suppleant i utbildningsutskottet.

– Jag känner mig djupt bekymrad över den utveckling som nu sker. Det här är en direkt effekt av att regeringen minskat på statsanslagen till högre utbildning. Därför förstår jag att Emil Källström är irriterad, när vi nu synliggör effekterna av regeringens politik, säger Söderström.

Den här bilden delar naturligtvis inte centerpartisten.

– Sanningen är den att regeringen har satsat på högre utbildning och kommer att fortsätta satsa. Snart kommer mer då vi presenterar forsknings- och Innovationspropositionen.

Från Umeå universitet beskriver man läget så här.

– Visst, räknat i antal huvuden så blir det nu en minskning. Vi har försökt att vara tydliga med att vi vill få till långsiktiga lösningar, inte dra ned utan snarare satsa. Men då gäller det att se till orternas respektive styrkor istället för att kortsiktigt utlokalisera studenter, säger Fällström och tillägger:

– För Örnsköldsviks del kommer vi dessutom att utöka platserna på sjuksköterskeprogrammet.

Annons
Annons
Annons