Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulvöns nye affärsägare nöjd: "Det är en stor utmaning"

/

Handelsboden på Ulvön har öppnat och den nya utbyggnaden med servicepunkt står klar. Trots att en del problem uppstått längs vägen är den nye ägaren nöjd.

– Det har varit en stor utmaning, säger Ulf Ögren.

Annons

Sedan oktober förra året har Ulvöborna varit utan dagligvaruhandel. Men nu har fastighetsmäklaren från Härnösand fått fart på verksamheten i Örnsköldsviks skärgård.

– Det har varit kaotiskt på många sätt men det har gått bra, säger Ulf Ögren.

Han är född och uppvuxen på ön men har sedan länge bott och verkat i Härnösand. Han läste i tidningen att Örnsköldsviks kommun sökte ny arrendator till butiken – och var inte sen att anmäla sitt intresse.

– Jag har arbetet inom mäklarbranschen i 37 år och ville testa något nytt. Det ligger en stor utmaning i att få det att lyckas och en chans att ge tillbaka något till hembygden.

Starten har dock varit lite trevande och han har stött på en del hinder sedan affären öppnades, inte minst på grund av den kalla för- och midsommaren.

– När man är ute på en ö är man otroligt väderberoende. I bland är båtarna knökfulla och i bland kommer det inte fler än en handfull själar, säger Ögren.

Svårigheterna som uppstår med den ojämna folkgenomströmningen är att balansera utbudet av färskvaror och mejeriprodukter.

– Det känns bättre att hälla ut mjölk än att ingen ha när kunderna kommer. Vid ett antal tillfällen har jag tagit båten till Docksta
för att fylla hyllorna med det som önskas.

Just interaktiviteten med konsumenterna värderar Ögren högt. Han vill att alla skall kunna vara med och påverka, och i den mån det går försöker han tillgodose behoven.

Något som inte passerat invånarna obemärkt.
– Det är fantastiskt att få vara delaktig. Vi har fått känna på hur det är att vara utan handeln och den betyder otroligt mycket, säger Bettan Nordqwist, som är flitig kund och permanent boende på ön.

Ulvö Hotells ägare Magnus Malmborg ser också positivt på Handelsboden.

– Vi ansvarar över gästhamnen och det är jätteviktigt för våra besökare att det finns en dagligvaruhandel, säger Malmborg.

I förra veckan var kommunalrådet Elvy Söderström (S) på plats och invigde den nya servicepunkten som är ansluten till butiken. Caféet med turistinformation och gratis internet ingår i Örnsköldsvik kommuns satsning "Bygd och Stad i balans".

– Det är en social träffpunkt och det fria nätet uppskattas inte minst av båtfolket. Det fungerar även perfekt som väntsal om det regnar, säger Ulf Ögren.

Nästa vecka tar han sig an nya utmaningar då Ulvöregattan går av stapeln.

– Då är det som mest tryck så det gäller att ladda affären full. Jag har hittat en bättre mejerileverantör så mjölk kommer vi ha, skrattar Ögren.

Annons
Annons
Annons