Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två års väntan på sexåtal

Mannen misstänks för tre fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Efter två års väntan väcks nu åtal.

Annons

– Det är extremt att det tagit sådan tid och oerhört påfrestande för alla inblandade, säger kammaråklagare Stina Sjökvist.

Mannen var anställd som missbruksbehandlare vid Örnsköldsviks kommun. I augusti 2010 inledde länskriminalen en förundersökning som gällde sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sedan han misstänks ha haft sexuella relationer med tre av de kvinnor han behandlade.

Efter anklagelserna togs personen ur tjänst och sade senare upp sig. Nu, närmare två år senare, åtalas han.

– Det beror helt och hållet på polisens utredningsresurser, eller brist på dem rättare sagt, säger Stina Sjökvist.

Hon är mycket kritisk till den utdragna processen.

– Jag har skickat påminnelser till polisen. Det fanns färdiga gärningsbeskrivningar förra sommaren och jag hade kunnat väcka åtal redan då.

Men att ärendet skulle vara lågprioriterat på grund av brottets art tror hon inte.

– Polisens handläggare på länskrim har haft många stora ärenden under den här tiden. Utredarna har fått lägga detta åt sidan.

Förra sommaren åberopade den misstänkte kompletterande förhör med fyra personer.

– Jag har väntat på att de ska genomföras. Det handlar om fyra korta förhör som polisen skulle göra och jag har tryckt på dem även där.

I princip hände inte mycket förrän våren 2011 då utredarna kunde börja arbeta med ärendet. De sista förhören hölls i mars och april i år.

– Det är ytterst ovanligt att det drar ut på tiden så här vilket jag påtalat för polismyndigheten. Tidsfaktorn är väldigt viktig eftersom bevisläget blir svårare med tiden.

Hur har de inblandade upplevt det här?

– Det har varit pressande såklart. De här kvinnorna har sökt behandling för att de redan haft det svårt. Att tvingas genomgå en sådan här lång process är påfrestande. Men det är också jobbigt för mannen som levt med ovisshet om ärendet ska läggas ned eller om åtal ska väckas.

Stefan Edin, biträdande avdelningschef vid länskrim, bemöter Stina Sjökvists kritik.

– Historiskt sett är 2010 vårt värsta år. Vi hade fem mord och två mordförsök, normalt sett har vi ett mord per år. Frihetsberövade personer måste gå före och vår personal har trollat och tidvis gått på knäna.

En balanskommission, det vill säga en grupp som betar av gamla ärenden, tillsattes ifjol.

– Det gjorde att vi kunde börja jobba med det här. Det är skönt att vi äntligen gått i mål med det och vi är tillfredsställda trots att det tagit tid.

När rättegången blir av är oklart.

– Jag vet att även tingsrätten är belastade. Det blir intressant att se om det blir rättegång före sommaren, säger Stina Sjökvist.

Brottet kan ge fängelse i max två år.

Annons
Annons
Annons