På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

TV: Landets äldsta skivbutik

+
Läs senare
/

I Umeå finns landets äldsta – och en av de mest välsorterade skivbutikerna – en guldgruva för vinyl- och cd-fantaster. – Drömmen var att få jobba på Burmans. Nu har jag varit här i 25 år, säger eldsjälen Stefan Nilsson.

Det är en helt vanlig vardagsförmiddag efter Kungsgatan i Umeå centrum. Utomhus – och även inomhus – hörs bullret från maskiner som håller på att förvandla stadskärnan till något helt annat än förr. Inne i Burmans Musik är dock det mesta sig likt – ungefär som tiden har stått stilla. Skivbackar med gammal vinyl står till höger och vänster – det handlar om Todd Rundgrens Utopia och Rolling Stones – och mycket, mycket mer. Samtidigt kommer kunderna, eller rättare sagt skivfantasterna, i en jämn ström.

– Den här affären är lika mycket en social inrättning, säger butiksägaren Stefan Nilsson, själv lite av en institution när det gäller musiklivet i Norrlands största stad.

– Stammisarna är det viktigaste jag har. Det är de trogna, som handlar här. De som vill veta vem som spelar vad på skivorna, säger skivhandlaren och tillägger att de flesta av dagens unga inte bryr sig så mycket om producenter och skivomslag.

– Det är helt enkelt inte lika nördigt i dag, som det var förr.

– Men när jag var ung fanns det ju ingen dator och inget internet. Utbudet var ett helt annat, säger han.

På frågan om framtiden – och om det går att överleva i skivbranschen – svarar Stefan Nilsson att "det egentligen är en gåta hur någon ska kunna överleva på sikt". Samtidigt säger han att i dag är det mer pengar i begagnad vinyl än i cd-utgåvor.

– Helt klart, säger han, samtidigt som han håller på att sortera en sprängfylld kartong med begagnade cd-skivor, som så småningom ska hamna i någon fyndlåda.

– Jag försöker att inte tänka långsiktigt. Man tappar lätt visioner om framtiden. Det är här och nu som gäller i den här branschen.

Skivhandlaren säger också att hans nisch i dag är att sälja kvalité och att kunna ge goda skivtips.

– Topplistan är snudd på omöjlig för mig att sälja. Kanske jag har sålt något exemplar av Rihannas senaste, men i det fallet går det inte att konkurrera med Ginza och macken.

På Burmans Musik, som inryms på ungefär 55 kvadratmeter, trängs ungefär 10 000 skivor. Välfyllda lådor står på golvet och i alla hörn och en titt på kontoret avslöjar att det nog skulle ha behövts ett betydligt större lagerutrymme.

– Jag vet var jag har grejerna, men de står inte alltid där jag vill, säger skivhandlare Nilsson och påpekar att det är artister som Bob Dylan, John Hiatt och Ry Cooder, som inte hamnar i realisationsbackarna.

Om sig själv säger Stefan Nilsson, att han redan som åtta-nioåring hade små klubbkvällar hemma i kvarteret, där han spelade singelskivor för kompisarna.

Att hobbyn är att samla på skivor än i dag vittnar det faktum att hans två barn är döpta efter gamla popidoler.

– Men det blev bara Emmy i stället för Emmylou och David i stället för Dave, säger han om favoriterna Harris och Edmunds.

– Och Dave Edmunds skiva "Get it" är min absoluta favorit i samlingen, säger han.

Som om det inte vore nog med musik för Stefan Nilsson på dagarna, har han även tagit tag i musiklivet på kvällstid – och arrangerar egna rockkvällar i Scharinska villan.

Konserter i butiken, där det till och med har spelats in skivor, plus boksläpp och fotoutställningar är andra aktiviteter skivmannen fyller ut tiden med.

– Jag vill bara göra allt för att visa att musiklivet lever och jag gör det jag brinner för, säger han.

Och så var det där med landets äldsta skivbutik.

– Burmans startades av Svante Burman för 63 år sedan. För mig var det en dröm när jag äntligen fick börja jobba här. När jag sedan fick chansen att bli ägare tvekade jag inte en sekund, säger skivhandlare Nilsson, som inte ångrar sitt val, även om skivbranschen numer inte är någon mjölkko.

xxx

Don Felder, gitarrist som sparkades från Eagles och mannen bakom "Hotel California", har kommit med första soloskivan på 31 år. "Road to forever" heter skivan, som verkligen är en stämningshöjare.

Kan varmt rekommendera gamlingen Colin Blunstones nya cd. Blunstone var med i legendariska Zombies en gång i tiden. Nya skivan heter "On the air tonight" och är förmodligen det bästa han har gjort.

 • 10 artister man bör ha hört:

  Eddie Hinton

  Dan Penn

  George Jackson

  The Nomads

  Steve Forbert

  Tift Merrit

  Gary Primich

  The Toms

  Mark Sultan

  Flamin’ Groovies

 • Stefan Nilsson:

  Född: 1964.

  Familj: Sambo sedan 25 år tillbaka, plus barnen Emmy och David.

  Bor: Lägenhet på Haga, Umeå.

  Jobbar: "Ja, sex dagar i veckan i egen skivbutik".

  Kör: "En gammal Saab, som har sett sina bästa dagar".

  Intressen: "Barnen förstås och musik".

  Bästa egenskap: "Jag är nog snäll".

  Sämsta egenskap: "Lite långsint. Går man över en viss gräns så..."

  På nattduksbordet: "En inbunden bok av alla gamla Larm-tidningar".

  Bästa citat: "Man har de vänner man förtjänar".

  Bästa förfestmusiken: "Det är simpel treackords rock´n roll".

  Beundrar mest: "Det måste vara Anna-Karin som har stått ut med mig i snart 25 år".

  Gör dig arg: "När folk är dum mot barn. Så enkelt är det".

  Älsklingsljud: "Finaste som finns är när barnen ropar pappa". Det finns det inget som slår".

  Favoritpryl: "Skivspelaren".

Annons
Annons
Annons
Dela
 • +1 Intressant!
Annons