Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trenden viker neråt för Örnalp - tvingas varsla tjugo personer

/
  • Örnalps vd Leif Lundgren tvingas varsla efter att orderingången varit vikande under en längre tid. Fem tjänstemän och 15 kollektivanstäldda varslades i torsdags.

För ett år sedan var orderingången rekordstor för Örnalp Unozon som hade vänt en negativ trend.

Nu är läget besvärligt igen, så besvärligt att företaget tvingas varsla tjugo personer.

Annons

En vikande orderingång sedan april gör att Örnalp Unozon tvingas varsla. Den negativa trenden har visat sig på flera områden inom företaget. Det gör att Örnalp i torsdags lade ett varsel på tjugo personer. Fem tjänstemän och 15 kollektivanställda berörs.

– Vi har haft en vikande orderingång på alla områden. Jag hade hoppats och trott på en vändning, men till slut gick det inte längre, säger företagets vd Leif Lundgren.

Örnalp har varit med om såväl upp, och nedgångar tidigare. Våren 2009 störtdök orderingången med sådan fart att företaget lade ett varsel som omfattade 35 tjänster. Det upprörde förre vd:n Mats Melbin till den grad att han valde att ställa sin plats till förfogande.

Leif Lundgren som då var produktionschef tillsattes som vd och fick med sig resten av företaget på en lösning som gjorde att de kom undan det stora varslet.

– Det är jättebesvärligt då vi stod i samma situation redan i början av 2009, då vi varslade, säger Lundgren.

Åtgärden som genomfördes då innebar att samtliga företagets anställda hade arbetsfria fredagar i åtta månader. Det gjorde att Örnalp lindrade varslet - från 35 tjänster till tio.

Därefter var det uppåt i produktionen en tid, i mars 2010 återhämtade sig företaget och i september 2011 var orderingången rekordstor.

– Fjolåret var jättebra, det var uppåt i företaget och vi anställde mer folk, säger Lundgren.

Under 2012 blev däremot besvärligt igen.

– Redan i april var det en vikande orderingång, även om vi hade en stor orderstock kvar sedan tidigare i det andra kvartalet. Till slut kom vi till ett läge där vi inte såg någon riktig ljusning, säger Leif Lundgren och fortsätter:

– Därför måste vi anpassa kostymen till den nya nivån.

Örnalps bedömning är att den dåliga orderingången kan hålla i sig året ut, och även hela nästa år.

– Vi måste tyvärr anpassa oss i det här läget. Det är en enorm prispress och en stor konkurrens inom vår bransch där det tyvärr är en överetablering.

I dagsläget är 75 personer anställda på Örnalp. I och med varslet kommer personalstyrkan reduceras.

– Det är så klart tufft, men vi måste som sagt anpassa oss i den tuffa marknaden där såväl bilindustrin, verkstadsindustrin och tillverkningsindustrin har det jobbigt, säger Leif Lundgren.

Om framtiden är svårt att sia, men är det något Leif Lundgren vet, är det att han just inte vet.

– Man vet aldrig vart marknaden tar vägen, säger Lundgren.

Annons
Annons
Annons