Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikproblem efter stängning av bro

SJÄLEVAD. För en vecka
sedan stängdes bron i Själevad. En ny bro ska byggas.
Vilket betyder att det bara finns en infart från E4 – och det skapar trafikstörningar.
– Jag har fått massor av samtal om det här problemet. Något måste göras, säger Jan Elander, chef för polisens
trafikenhet.

Annons

Diskussionerna om att en ny bro över Moälven i Själevad skulle byggas har varit på gång länge. Och i början av förra året fattades beslut om bygget.

LÅNGA KÖER PÅ E4
Den 17 januari, för en vecka sedan, stängdes bron. Och då började problemen.
Framför allt morgon och sen eftermiddag, när folk är på väg till och från jobben korkas den enda in- och utfarten som finns igen. 15-20 bilar som kommer söderifrån blir stående på E4 varav bara fem-sex ryms i avfartsfilen.
Många har ringt. Och jag förstår varför. Häromdagen kom vi från Sundsvall sent på eftermiddagen och upptäckte en lång kö med bilar som skulle svänga in på Hampnäsvägen. Men det tog tid
eftersom trafiken var tät norrifrån. Samtidigt var det svårt att komma förbi på höger sida om kön eftersom det är så smalt. Det här känns inte bra, säger trafikpolisen Jan Elander.
Kön söderifrån innebär problem även för de som färdas på Hampnäsvägen och ska kors E4 för att åka norrut. Där bildas också kö.

HASTIGHETSBEGRÄNSNING
Till saken hör att korsningen redan innan stängningen av Själevads-bron är olycksdrabbad. Där inträffar varje år ett förhållandevis stort antal kollisioner.
Vi är medvetna om att korsningen inte fungerar så bra eftersom den inte är byggd för så tät trafik, säger kommunens trafikingenjör Ann-Charlotte Edholm.
Redan i måndags ansökte hon hos länstyrelsen om att fartbegränsa in- och utfarten till 70 km/tim.
Och eventuellt kan det bli aktuellt att sänka hastigheten till 50 km/tim.
Men det är långt ifrån säkert att det räcker med hastighetsbegränsning för att lösa trafikproblemet.
Jag inbillar mig att alltför många bilister kommer att få svårt med att anpassa sig till dessa begränsningar, säger Jan Elander.
Först den 20 september är det meningen att Själevadsbron ska vara färdig. Dit är det åtta månader och mycket kan hända under den tiden.
Även om det inte kommer att fungera med hastighetsbegränsningen är det knappast aktuellt med någon ombyggnad av korsningen. Då får vi försöka hitta en ny lösning, säger Ann-Charlotte Edholm som fört diskussioner med Vägverket i frågan.

KJELL E HÄGGLUND

Annons
Annons
Annons