På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Ta det lugnt förbi Sandlågan

+
Läs senare
/

Nu får båtförare se till att ta det lugnt förbi Sandlågan.Länsstyrelsen har infört en fartbegränsning på 5 knop – vilket Sjöfartsverket tycker är för lågt.

Den muddrade farleden förbi Sandlågan och in i Bäckfjärden är bara tre meter bred och det har varit vanligt att båtar passerat där i farter upp mot 15 knop.

Åtminstone enligt föreningen Genesöns stugby, som initierade en fartbegränsning till 5 knop i en skrivelse till länsstyrelsen i våras.

"På grund av hög fart av båtar och vattenskotrar befarar vi att farleden kommer att grunnas upp eller eroderas eftersom vågorna gång på gång slås mot de muddrade sandväggarna i kanalen", skrev föreningen.

Den konstaterade också att båtar vid kaj och sjöbod slits hårt i sina förtöjningar, och hävdade att det förekommit tillbud där folk som simmat i kanten av farleden varit nära att skadas.

Samtliga remissinstanser sa ja till en fartbegränsning till 5 knop – utom Sjöfartsverket. Verket hävdade att 8 knop skulle räcka, eftersom båtar vid alltför låg fart och vid fartsänkningar kan få problem att hålla kursen under påverkan av vind och ström.

Länsstyrelsen gick dock på stugbyns linje och från den 15 augusti är 5 knop högsta fart i farleden.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons