Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenten - en dyr historia

/
  • Elin Svensson, Lisa Strandberg, Daniel Niemi och Ahmed Al-Majidy menar att det är bra att planera och spara pengar i tid inför studenten.
  • Lisa Strandberg betalade endast 100 kronor för sin studentmössa eftersom hon är med i elevrådets styrelse.
  • Ahmed Al- Majidy tror att killar har större användning av sina studentkläder även i framtiden.

Studentens lyckliga dagar kan innebära ett avbräck i ekonomin. Vi träffade några blivande studenter på Parkskolan för att se vad det är som egentligen kostar, och vad som är viktigt i slutändan.

Annons

Vid ett bord i Parkskolans kafeteria sitter fyra studenter och funderar över vad deras student kommer att kosta.

– Om man räknar med fester och så blir det ju jättesvårt att avgöra, menar Daniel Niemi, vi har ju haft fem temafester inför studenten redan. Men om man räknar på kläder, mössa och balinträde så hamnar det nog på närmare 7000 kronor för mig.

– Jag skulle tippa på omkring 4000 kronor, säger Elin Svensson.

Svensk Handel menar att ett svensk studentfirande i genomsnitt kostar närmare 16 000 kronor men i sin undersökning tog de, utöver kläder, hänsyn till både mat, dryck, blommor och transport under examensfirandet. Parkskoleeleverna hajar till när summan nämns men efter en kort tankepaus så säger Ahmed Al- Majidy:

– Det kanske är ganska rimligt ändå om man tänker på all mat och dryck som ska serveras hemma efteråt.

Alla har de föräldrar som ställer upp med sponsring av kläder och så vidare, men att ha ett eget sparkonto är inte dumt menar de.

– Att lägga undan sommarjobbspengar för oförutsedda utgifter är en bra idé, menar Lisa Strandberg.

Balen är ofta den enskilt dyraste aktiviteten då många köper eller hyr klänningar och kostymer samt hyr bil och bokar håruppsättning hos frisör.

– Men det är lättare för killar att använda kläderna fler gånger efter studenten, säger Ahmed Al-Majidy, så därför är det kanske inte dumt att köpa sin kostym.

Men att köpa nytt är inte enda alternativet. Eleverna berättar om kompisar som väljer att sy klänningen till balen själv, eller handla begagnade kläder.

Annons
Annons
Annons