Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strokepatienter söker bättre rehabilitering

/
  • Gun fick en stroke för två år sedan. Hon låg då på Örnsköldsviks sjukhus i en månad och var nöjd med den behandling hon fick. Men eftervården har hon inte upplevt som lika bra.

Bättre uppföljning, läkarkontakt och information. Det efterfrågar strokedrabbade i Örnsköldsvik.

Annons

I juni berättade ÖA om statistik från Riks-Stroke som visade att patienter som fått stroke i Västernorrland var missnöjda med eftervården. Detta gällde 43 procent av de som svarat på enkäten.

Gun, som önskar vara anonym och egentligen heter något annat, fick en stroke för två år sedan. Hon låg då på Örnsköldsviks sjukhus i en månad och var väldigt nöjd med den behandling hon fick där.

Men eftervården har hon inte upplevt som lika bra.

– Man blir kastad ut i verkligheten. Har man tur får man en förfrågan om hemhjälp. Nästa instans blir vårdcentralen, med läkare och stafettläkare som inte är specialiserade på stroke, säger hon.

För Gun, som blev halvsidesförlamad och fick tal- och skrivsvårigheter efter stroken, har det blivit många telefonsamtal och besök på vårdcentralen. Hon har under de här två åren själv fått söka hjälp och information om eftervård.

Hon har fortfarande kramp- och andningsproblem, men i dag är hon noggrann med vad hon äter och ser till att röra på sig. Motoriken har förbättrats och hon går regelbundet på gymnastik.

Hon kollar blodtrycket morgon och kväll och var tredje månad har hon begärt att få gå till läkare för att mäta blodfetterna. Hon har slutat med fyra av sex mediciner och begär regelbundet kopior på sina journaler för att följa upp vad som hänt efter stroken.

– Jag har fortfarande problem att skriva, men jag tränar genom att lösa korsord. Nyligen har jag fått veta att talet försämras om man inte pratar, därför ringer min son till mig varje dag. Det enda som hjälper är träning.

Gun menar att hela tänket kring stroke måste förändras. Att landstinget i utformningen av eftervården bör involvera drabbade och anhöriga för att ta del av deras erfarenheter.

– Jag efterfrågar en adekvat vård efter att man blivit hemskickad från sjukhuset, säger hon.

– Jag önskar att landstinget fick en ny syn på detta, tänk vad man skulle spara på läkare. Jag skulle kanske inte behöva gå till vårdcentralen om det istället fanns en läkare på strokeenheten. Då hade det räckt med att gå dit en gång, istället för tio gånger till vårdcentralen. Det skulle även vara bra för sjukgymnaster och terapeuter, att de har möjlighet att rådfråga läkare som är insatta i följderna av stroke.

Gun har kämpat och ibland bråkat för att komma dit hon är i dag. Men, säger hon, det är inte alla som orkar ta tag i eftervården på samma sätt som hon gjort.

– Den måste bli motiverande. När jag fick stroken hade jag just byggt hus, jag hade många projekt på gång och så mycket jag skulle göra. Då får man motivation.

Björn-Åke Jonsson är ordförande i Örnsköldsviks Strokeförening. Han bekräftar Guns bild av eftervården.

– Vi upplever att vi blivit lämnade vind för våg efter sjukhusvistelsen, säger han. Vårdcentralerna har ingen rutin för att kalla in strokepatienter på kontroller. Då måste man ligga på själv, men det är inte alla som orkar det. Många känner också att det är en skamsituation.

Annons
Annons
Annons