Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sophämtningen - rena skräpet

/
  • De förändrade sophämtningsrutinerna gör att boende längs Åsbergsvägen rasar. Soptunnor längs vägar i kommunen blir allt vanligare, är det en kommun i Världsklass undrar Mats Norberg?

Örnsköldsviksbor i olika delar av kommunen har fått problem sedan kommunen ändrat sina sophämtningsrutiner.

Annons

Miva, Miljö och vatten i Örnsköldsvik AB, är ett dotterbolag till Örnsköldsviks kommun. Sedan tidigare har Miva infört ett nytt sopsystem i hela kommunen, ett så kallat kärlprojekt. Gröna sopkärl finns i anslutning till fastigheter runt om i kommunen.

Nu ser Miva över arbetsmiljön i samband med sophämtningarna i kommunen.

– Vi har börjat gå igenom hela Ö-viks kommun och har kommit fram till flera ställen där arbetsmiljön inte varit bra, säger Magnus Söderström som är driftledare, vid hushållsinsamlingen på Miva.

En av vägar som fått en förändrad sophämtning är Åsbergsvägen, som ansluter till Åsvägen. Där får nu de boende gå ner till Åsvägen för att slänga sina sopor istället för vid sin fastighet. De ändrade rutinerna har gjort att boende längs vägen sagt ifrån.

En av dem är Mats Norberg, som skickat en skrivelse till kommunen.

– Under 50 år har kommunen utfört sophämtning på bästa sätt, varför ändra på det nu?

– Kommunen är skyldig att hämta soporna vid fastighetsgränsen. Nu har de flyttats till Åsvägen, vilket också innebär en trafikfara. Är det här Världsklass 2015, undrar Mats Norberg.

Anledningen till förändringen är de arbetsmiljöproblem som fanns i och med att sopbilen tvingades backa från änden av Åsbergsvägen till trevägskorsningen på vägen och sedan köra ut igen.

– Jag godtar inte den här förändringen, och förstår inte varför man inte bygger en vändplan i änden av Åsbergsvägen. Ett alternativ är att skaffa en mindre bil som kan vända på vägen, säger Mats Norberg.

Miva, berättar att en mindre lastbil är utesluten, och att man sett över förslaget om att göra en vändplan i slutet av Åsbergsvägen.

– Vi kan inte köpa in en mindre lastbil som bara ska användas för Åsbergsvägen. Vi har också haft en dialog med tekniska kontoret om att göra en vändplan, men det var inget som blev aktuellt. Vi har tittat på andra lösningar men kommit fram till det här beslutet som är det bästa för oss och de boende, säger Magnus Söderström.

Enligt renhållningsförordningen i kommunallagen, står det att hämtning av hushållsavfall normalt sker vid fastighetsgränsen eller vid av kommunen anvisad plats inom rimligt gångavstånd. Miva följer nu arbetsmiljöverkets normer och kommer inte att fortsätta med sophämtningen enligt tidigare modell.

– Arbetsmiljöproblem är inget som kan skjutas under stolen, säger Magnus Söderström.

– Bygg en vändplan istället, säger Mats Norberg.

Finns det kommuninvånare som har åsikter om förändringarna, går det bra att höra av sig till Miva?

– Absolut, ring och hör av er så kan vi diskutera saken. Kanske kan vi ta upp frågan till diskussionen igen.

Annons
Annons
Annons