Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt älg i trädgården - åtalas inte av åklagare

/
  • En man i Bjästa åtalas inte för jaktbrott trots att han sköt en älg i sin trädgård en sen lördagskväll i augusti.

I augusti sköt en Bjästabo en älg hemma i sin villaträdgård.

Efter två månader är fallet nedlagt av åklagare.

Annons

Det blev lite tjuvstart på älgjakten en sen lördagskväll i mitten av augusti, då en älg påträffades i en villaträdgård i Bjästa. Älgen mumsade då friskt på ett äppelträd – vilket inte fastighetsägarna – en äldre man och kvinna – var lika road av som älgen.

Det hela slutade dock med att mannen hämtade ett vapen och avlivad älgen – och följden blev att polisen kom och hämtade mannens vapen – och en polisanmälan upprättades.

Fallet hamnade sedan hos kammaråklagare Staffan Blyberg, som nu har utrett händelsen och fattat beslut.

– Mannen har jaktlicens för sina vapen och påträffade älgen i sin trädgård. Både mannen och hans fru försökte med alla medel att försöka skrämma iväg djuret. De använde bland annat kvastar och kastruller, men inget hjälpte, säger Staffan Blyberg.

– Eftersom älgen även betedde sig underligt och inte brydde sig om uppvaktningen, hämtade mannen ett av sina vapen, mest för att han ville att de skulle känna sig trygga och i värsta fall kunna skjuta ett skrämselskott.

Men det blev lite värre än så enligt Staffan Blyberg.

– Mannen hävdar att han i en nödsituation tvingades skjuta älgen i bröstet. Utredningen har också talat för att älgen tidigare har haft ett säreget beteende och uppträtt aggressiv. Det finns det fler i området som har styrkt, säger han.

Skottet har dock medfört en grundlig utredning, där sammanfattningsvis det har vägts in att det inte var jaktsäsong, att fel kaliber användes och att skottet avlossade i ett tätbebyggt område – utan eldgivningstillstånd.

Mannens vapen, som han har licens för, beslagtogs också och enligt kammaråklagaren fanns det då även skäl för detta.

– Men det fanns ingen fara för människoliv när älgen sköts. Inga grannar befann sig i närheten och villatomten är belägen mot ett skogsområde. Att det skulle ha rört sig om framkallande av skada mot annan föll därför, säger Staffan Blyberg.

Men älgen föll bokstavligen på villatomten – och föll även i statens ägo.

– I samband med skottlossningen togs älgen sedan om hand av polisen, säger Staffan Blyberg och tillägger att sammantaget är alla brottsmisstankar mot mannen nu nedlagda.

Annons
Annons
Annons