Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöräddningen räddade skadad turist

/
  • Den holländska kvinnan var med sin man på Tärnättholmarna när olyckan inträffade.
  • Kvinnan skadade sig när hon hamnade fel efter ett hopp från en sten, men trots benbrott ska hon ha varit vid gott mod under färden mot land.

En turist bryter benet på sin vandring längst Höga Kustenleden och larmar SOS. I ett område utan ordentliga vägar, hänger allt på det ideella sjöräddningssällskapet.

– Det fanns inga möjligheter att nå fram med vanlig ambulans, säger Anders Nilsson på Sjöräddningssällskapet.

Annons

Klockan 12:15 i tisdags kom ett larm in till SOS om en kvinna som brutit benet på Tärnättholmarna i Näske. Eftersom en vanlig ambulans har svårt att ta sig fram ut till området, fick Örnsköldsviks Sjöräddningssällskap rycka ut. De transporterade den skadade kvinnan via båt till närmsta överlämningsplats, vilket var Näske båthamn sex kilometer bort.

– Jag som har lokalkännedom uppskattade att det var den närmsta platsen för ambulansen att ta sig, Anders Nilsson på Sjöräddningssällskapet.

Från att de fick in larmet tog det drygt en timme för den skadade kvinnan att nå en landsvägsambulans där hon fick smärtstillande.

– Trots att hon troligen bröt benet ovanför fotleden verkade hon vid ganska gott mod då hon åkte med oss, säger Anders Nilsson.

Sjöräddningssällskapets främsta uppgift är att rädda liv ute till havs. Men Anders Nilsson ser inte något problem med att ett benbrottsfall på land hamnar på deras bord. Tvärtom.

– Vi tillhandahåller all typ av humanitär hjälp, så detta ingår absolut i vårt uppdrag, säger Anders Nilsson.

Örnsköldsviks ideella Sjöräddningssällskap har funnits sedan 2010. De märker av en stor efterfrågan på räddningstjänst längst kusten.

– Vi har haft mycket att göra i fjol och särskilt i sommar, säger han.

Jämfört med andra räddningsenheter som Kustbevakningen och Räddningstjänsten, så fyller Sjöräddningssällskapet en ytterligare värdefull funktion menar Anders Nilsson.

– Om man exempelvis får soppatorsk ute på Gullvikfjärden men det inte gäller liv och död, kan vi komma och bogsera in båten eller tillhandahålla med bränsle. På så sätt kan man säga att vi även jobbar förebyggande, säger han.

Annons
Annons
Annons