På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Så här vill vi kommunicera

+
Läs senare
/

Sociala medier som Facebook och Twitter i all ära. Men viktigaste IT-tjänsten för världens folk är sms. Hur ofta skickar du sms?

Om vi lyfter blicken från vårt smartphone-samhälle och blickar ut över utvecklingsländerna syns betydelse av enkla textmeddelanden tydligt.
Av klotets drygt sju miljarder människor har runt fyra miljarder mobiltelefoner, enligt The Guardian. Och alla modeller, hur billiga och enkla de än är, kan sända och ta emot sms.
Sms kräver varken smarta mobiler eller internet. Ett gsm-nät räcker.
I Filippinerna föredrar 87 procent av medborgarna sms i kontakten med myndigheterna och bara elva procent internet, skriver The Atlantic. I Malaysia sänds varningar för översvämningar ut via sms. I Uganda används sms för att sprida information som rör jordbruks-, hälso- och utbildningsfrågor.
Exemplen är många på hur regeringar och organisationer världen fortfarande satsar på den robusta sms-tekniken, som var inbyggd i gsm-systemet från början 1992.
Från början tog få notis om möjligheten att skicka textmeddelanden på max 160 tecken. Men 1996 kom kontantkorten och plötsligt började tonåringar driva på utvecklingen.
Nu är sms världens största kanal för datakommunikation. (TT)

  • Fakta: Sms (short message service)

    En tjänst för textmeddelanden mellan mobiltelefoner eller från dator till mobiltelefon.Inbyggt i den öppna mobiltelefonstandarden gsm som introducerades 1992.Av tekniska skäl är ett meddelande begränsat till max 160 tecken, men telefonen kan dela upp längre texter i flera sms.6,1 biljoner sms skickades 2010 – eller 193 000 per sekund.
    Källa: Wikipedia (TT)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons