Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordsatsning på hotell i Västernorrland

/
  • Elite Hotel i Örnsköldsvik är under uppbyggnad.
  • Restaureringen av Hallstaberget är en av orsakerna till att länet ligger bland de högsta i investeringsprojekt för hotell utanför Stockholmsområdet.
  • Maarja Edman betonar att satsningar på hotellboenden ger många gästnätter i kommunerna från affärsresenärer och konferensgäster. Det gynnar också många andra verksamheter.

Investeringarna i hotellbranschen slår nu alla tidigare rekord. Med satsningar i Örnsköldsvik och Sollefteå är Västernorrland ett av de tre områden utanför Stockholm där hotellboomen är som störst.

Annons

Det är nybyggnaden av Elite hotell i Örnsköldsvik och den stora ombyggnaden av hotellet på Hallstaberget som gör länet till ett av de hetaste områden för investeringar, enlig Rese och turistnäringens färska sammanställning.

Planerna på ett nytt hotell vid simhallen i Härnösand bidrar också till att investeringstakten även framöver kan ligga högt. Dessutom är ett nytt hotell i inre hamnen i Sundsvall aktuellt.

Marja Edman säger att det finns ett stort behov av nya hotell i framförallt Ångermanland. Det finns brist på boenden för affärsresenärer på flera håll, inte minst i Örnsköldsvik.

Hon berättar också att Härnösand drabbas av att affärsfolk övernattar i Sundsvall i brist på hotellrum. Därför finns behov av fler hotellrum även där.

– Det handlar heller inte bara om hotellboenden. Saknas kapacitet så drabbas även handel och restaurangerna negativt.

Dessutom möjliggör bra hotellkapacitet att det satsas på olika stora evenemang.

Hon ser det som positivt att det investeras på både nybyggen, som i Örnsköldsvik, och rejäla upprustningar som i Sollefteå.

– Renoveringen på Hallsta gynnar också skidanläggningen och hela Sollefteå.

När det gäller hotellen är det framförallt affärsresanden och konferenser det handlar om. Trycket på rum är högt framförallt tisdag till torsdag. Men från Visit Västernorrlands sida påpekar man att det även behövs fler övernattningsmöjligheter för privatturismen, speciellt i Höga kusten.

– Där behöver vi ett större utbud från hela segmentet, med vandrarhem, bed and breakfast, pensionat med mera.

Ser man till hela landet investerades det i hotell för 3 245 miljoner kronor förra året. Fjolåret var också det första året på tre år där investeringarna utanför storstäderna ökade.

– Vi befinner oss på toppen av en investeringspuckel där investeringarna har kulminerat 2011 med de nya arenor och hotell som har etablerats. Nu minskar däremot investeringstakten dramatiskt. säger Jan Lundin, VD, Rese- och Turistnäringen i Sverige.

Annons
Annons
Annons