Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Produktionsköket blir privat bolag

+
Läs senare

Örnsköldsvik. Från 1 januari drivs produktionsköket i Örnsköldsvik och restaurang Höjdpunkten i privat regi.
Vega Näsström blir verkställande direktör istället för kostchef, i ett delägt aktiebolag.
Landstinget har tecknat ett treårigt avtal, som kan förlängas och har även beviljat bidrag för personal och hyra under en övergångsperiod.

Produktionsköket och restaurang Höjdpunkten AB ska det privata företaget heta och ägare är Vega Näsström och Ulrika Söderberg. De har väntat i två år på ett besked från landstinget, och i våras gav landstingsstyrelsen klartecken. Inköpschef Sören Lanner fick uppdraget att utreda de juridiska delarna i ett acceptabelt avtal. På onsdagens släpptes nyheten.
Hur känns det att gå från kostchef till verkställande direktör?
Det känns bara bra. Tjänstemän på olika nivåer och vår personal har arbetat fram ett koncept. Vi har arbetat med en intäktsfinansierad verksamhet förut även inom landstinget men nu är vi privat, säger Vega Näsström.
Om det blir aktuellt med uppsägningar är i dagsläget inte möjligt att svara på, lika lite kan Vega Näsström säga om nyanställningar behövs. Den personal som behövs för tillagning av patientmat till sjukhuset liksom restaurangen är man på det klara med, men inte hur många som kan behövas för legotillverkning.

AFFÄRSIDEN ÄR KLAR
Vi har en affärsidé. Vi arbetar för att utöka cateringverksamheten betydligt mer som egen företagare, och vi kommer att jobba med legotillverkning-färdiglagad mat, fast i betydligt större skala, säger Vega Näsström.
Produktionsköket samarbetar med Scanfood sedan en tid tillbaka. Portionsmaten levereras till Umeå, Skellefteå och Luleå och även till Uppsala för vidare distribution till Mälardalen och Stockholm. Siktet är inställt på att bli stora som livsmedelsproducenter i norra Sverige.
Legotillverkningen har vi utvecklat under det senaste året och nu går vi ut i en större volym. Vi ska jobba för att bli en livsmedelsproducent för hela Norrland, för att behålla arbetstillfällena här. Vår strävan är att behålla vårt kök. Vi har ett bra kök och en mycket duktig personal som vi vill ta vara på och utveckla ytterligare, säger Vega Näsström.

EKONOMISKT LANDSTINGSSTÖD
Inköpschef Sören Lanner vid landstingets kansli i Härnösand uppger att landstinget tecknat ett treårigt avtal, som är möjligt att förlänga två gånger med ett år i taget. Landstinget stöder det privata företaget under en övergångsperiod, frigörelse från offentligt finansierat till privat företag fordrar en mjuk ekonomisk övergång.
Under 2002 beviljas ett personalbidrag om 2,5 miljoner kronor.
Det finns ett regelverk för verksamhetsövergång. Om man söker nya intressenter som vill köpa mat ska man inte ha personalkostnad som tynger första året. Det finns många idéer och möjligheter med det där köket och man kanske behöver all personal. Landstinget ger ett bidrag för att de inte ska behöva säga upp personal, säger Sören Lanner.
Det utgår även ett hyresbidrag om 1,86 miljoner kronor per kalenderår under den treåriga avtalsperioden.
På den privata marknaden betalar man mer eller mindre för olika ytor men så har inte vi hos oss, en generell hyra utgår, säger Sören Lanner.
I Västernorrland är uppgörelsen ovanlig, tycker inköpschefen, och fäller en replik riktad till kommunen.
Vi förväntar oss att kommunen ska hänga på och visa sin vilja och handla från det där köket. Landstinget stöttar ju ordentligt och nu är det upp till bevis för kommunen, säger Sören Lanner.

EVA GIDLUND

Annons
Annons
Annons