Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson anmäler kommunen - igen

/

Björn Persson fortsätter att jaga kommunen.

På flera fronter.
Hos justitieombudsmannen har nyligen stött på patrull – men lovar samtidigt att anmäla kommunjuristen för trolöshet mot huvudman.

Annons

Den 4 april sa Björn Persson i ÖA:

– Jag sticker inte under stol med att jag kommer att göra allt som står i min makt för att försöka stoppa Sekab.

Och det verkar Persson fortsatt ha för ögonen.

Nyligen har han JO-anmält Örnsköldsviks kommun för långsam handläggning av en begäran om handlingsutlämnande. Justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger skriver i ett svar att det som hittills framkommit inte ger anledning till några ytterligare åtgärder.

Örnsköldsviks kommunalråd Glenn Nordlund (S) har förklarat för Lina Forzelius, byråchef hos JO, hur han ser på saken.

Nordlund sa bland annat att Björn Perssons upprepade frågor och begäran om handlingsutlämnande tar mycket tid i anspråk för kommunen. Kommunen försöker på intet sätt undandra sig sitt ansvar när det gäller ett behandla Björn Perssons skrivelser, men det förhållandet att han ofta vänder sig till olika personer med sina förfrågningar försvårar handläggningen, har Nordlund också svarat Lina Forzelius, enligt dennes tjänsteanteckningar.

Som exempel nämner Glenn Nordlund för Lina Forzelius att kommunen i juni i år har besvarat skrivelser från Björn Persson. Två gånger – och i samband med detta har även vissa handlingar lämnats ut.

– Vi gör alltid vad vi kan, säger Glenn Nordlund. Nyligen fick jag ett mejl av honom, som jag bad att få en vecka på mig att besvara. Det gick bra, fick jag till svar.

Björn Persson har också nyligen vänt sig till förvaltningsrätten i två ärenden angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. I det första fallet, där Persson hävdar att det kommunala stödet till Övik Energi AB är förbjudet stöd till företag, har kommunen på sig att svara till den 31 augusti.

Kommunen har sedan ytterligare en vecka att besvara Björn Perssons andra skrivelse som landade hos förvaltningsrätten för bara några dagar sedan.

Ännu färskare är ett medborgarförslag som Persson författat.

Det handlar förstås också om Sekab. Det långa förslaget avslutas med att Persson kommer med fyra förslag. Det första är att kommunen ska anmäla EcoDevelopment in Europe AB till polismyndighet för utredning om trolöshet mot huvudman, och bedrägeri.

I anslutning till medborgarförslaget har Björn Persson skickat med en uppmaning om att kommunen måste agera inom två veckor. Persson skriver:

"Därefter anmäler jag själv ärendet till Ekobrottsmyndigheten. Jag har en bunt underlagsdokument som ni får tillgång till om ni beslutar om och påbörjar utredningen. Ni har möjlighet att för en gångs skull ta ansvar. Om jag själv anmäler detta så inkluderar jag trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott, medhjälp, undanhållande av offentlig handling från kommunens beslutsfattare, mm för en hel rad av Er."

Annons
Annons
Annons