Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalkritik mot ambulans i Björna

ÖRNSKÖLDSVIK. Stationera Björna-ambulansen i Örnsköldsvik eller skaffa en ändamålsenlig lokal i Björna.
Detta är ambulanspersonalens förslag på hur man ska kunna täcka upp norra delen av kommunen sedan ambulansen i Hemling försvunnit. Förslagen presenteras i en skrivelse till landstinget.

Annons

I höstas försvann den avtalsambulans som tidigare var stationerad i Hemling under stora protester från befolkningen i norra kommundelen.
Sedan dess har en ambulans varit placerad i Björna under dagtid med personal från Örnsköldsvik. Stationerad i deltidbrandkårens lokaler. En nödlösning eftersom man till exempel måste ha såväl motorvärmare som kupévärmare i gång för att ambulansen ska vara varm vid utryckning.
Eftersom det pågår en utredning om ambulansservicen i stort i länet har vi valt att lägga fram våra synpunkter i en skrivelse, säger Sune Nordin, en av de 30-tal ambulansmän, inklusive vikarier, som arbetar i Örnsköldsvik och står bakom skrivelsen.
Arbetsgivare och politiker har föreslagit att personal och ambulans skulle hålla till i distriktsköterskemottagningen i Björna eller vid äldreboendet Björnaborg.
Utifrån den information som vi fått samt de intryck vi fått från egna besök har vi efter överläggningar kommit fram till att vi inte kan acceptera de från arbetsgivaren föreslagna placeringsalternativen, skriver ambulanspersonalen som nu turas om att tjänstgöra i Björna.
Ska vi hålla till i Björna måste det finnas ett vettigt förslag på en lokal som tillgodoser våra behov, menar Nordin.

TVÅ ALTERNATIV
I distriktssköterskemottagningen finns det varken sanitetsutrymmen, pausrum eller måltidsrum som är acceptabla. Pausrummet skulle exempelvis vara väntrummet där patienter finns tre förmiddagar i veckan.
Ambulanspersonalen pekar också på vikten av ändamålsenliga lokaler för övningsverksamhet och kompetensbevarande studier som ska ske under arbetstid.
Därför föreslår de själva två alternativ till att lösa ambulansservicen i området.
Huvudförslaget är att placera en dagbil vid huvudstationen i Örnsköldsvik. Där behoven av en extra resurs är som störst.
När det blir tomt med ambulanser i Ö-vik måste bilen i Björna täcka upp. Dagbilen blir därför mest effektiv om den är placerad vid huvudstationen. Ofta åker vi tom fram och tillbaka och det är ju slöseri.

FÅ UPPDRAG
Antalet transporter från Björnaområdet brukar ligga på runt 250 per år. Men av dessa har inte Hemlingambulansen svarat för alla.
Nej säg att det är ungefär hälften. Det blir 2-3 transporter i veckan. Och det är ungefär så många som vi också haft under den tid vi tjänstgjort däruppe. Övrig tid sitter vi bara däruppe och har ingenting att ta oss för.
Kvällar, nätter och helger sköts ambulanssjukvården från Örnsköldsvik. Annan tid är det Björnaambulansen som ska sköta alla transporter.
Personalens andra förslag är att man hyr in sig i en egen lokal i Björna där man kan använda icke utryckande tid med verksamhet som är knuten till anställningen och som verkar utvecklande för arbetet. Som exempelvis övningsverksamhet och fördjupade studier. I egen lokal kan man också hinna med mental och fysisk återhämtning.
De åsikter som redovisas har nu Sture Lindgren, förvaltningschef för landstingsservice och ansvarig för utredningen, att ta ställning till. I april väntas politikerna ta beslut om hur länets ambulanssjukkvård ska fungera i framtiden.

KJELL E HÄGGLUND

Annons
Annons
Annons