Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parken mörkade rapport

/

Gång på gång har ordförande Torbjörn Westman (S) försökt förhala och skjuta upp frågan:

Var kommunens miljoner, öronmärkta för bland annat satsningar på barn och unga, har tagit vägen.

ÖA kan nu avslöja att det redan i februari fanns en konsultrapport, som visade att pengarna försvunnit in i Parkens "svarta hål".

Annons

"Vi ser allvarligt på kritiken och kommer gå till botten med de anklagelser som riktas mot Folkets Park i Örnsköldsvik. Så snart vi har bilden klar för oss kommer vi bjuda in media, kommunföreträdare och andra intresserade till samtal."

Så skrev ordförande Torbjörn Westman (S) för ett par veckor sedan på Socialdemokraternas hemsida. Detta efter att ÖA hade påbörjat sin granskning av föreningen Folkets Hus som driver Folkets Park.

Det handlade om turerna kring miljonerna som var öronmärkta för satsningar på barn- och ungdomskultur, människor med funktionsnedsättningar samt integration och mångfald.

Totalt omfattar partnerskapsavtalen, mellan kommunen och Parken, cirka 3,3 miljoner kronor.

Från styrelseordförande Torbjörn Westman har det i ena stunden varit "inga kommentarer" – till försök att förhala och därmed skjuta upp tidpunkten då han måste lägga korten på bordet.

Men efter att ha tagit del av en konsultrapport kan ÖA i dag avslöja ytterligare uppgifter:

"Partnerskapsavtalet har ännu inte realiserats enligt den ursprungliga ambitionen trots att flertalet möten genomförts. Ska finnas grupper inom respektive avtalsområde. Parken är sammankallande. I dag finns inga protokoll eller dokument. Det saknas upprättade handlingsplaner och definierade aktiviteter. Svårt att följa upp och utvärdera."

Texten kommer rakt av från Parkens egen konsultrapport, som överlag vittnar om ett flertal svårigheter för föreningen: "verksamheten befinner sig i en nedåtgående trend", "nya grupper måste in i verksamheten och känna sig välkomna och bekväma med att vistas på Folkets Park", "förnyelse krävs för verksamhetens långsiktiga överlevnad", med mera.

Rapporten hade Westman kunnat redovisa eller berätta om redan i februari. Det vill säga, flera månader innan ÖA ens börjat granska partnerskapsavtalen.

Men konsultrapporten har han aldrig nämnt.

Det rör sig om en så kallad förstudie vid namn "Parken Örnsköldsvik: En sammanställning av behov och önskemål". Pengar till konsultrapporten fick Parken av Örnsköldsviks kommun och Världsklass 2015. Detta på initiativ av parkens tidigare vd Christer Joald.

Världsklass beviljade Parken 120 000 kronor i medfinansiering som bland annat gått till en konsult. Konsulten har intervjuat elva personer om Parken och sammanfattat det hela på 20 sidor.

Förutom fyra kommuntjänstemän, intervjuade konsulten en person från en reklambyrå och en dansare. Samt representanter för Parken: initiativtagaren Christer Joald, nuvarande vd Eva Strömbäck och ordförande Torbjörn Westman själv. Så han är väl medveten om rapportens existens.

Men trots att kommunen har medfinansierat konsulten och att det handlar om partnerskapsavtalen, har rapporten inte heller nått politikerna i ansvarig nämnd.

– Jag kan knappt tro det är sant nu när jag hör talas om det hela. Klart att förstudien skulle ha presenterats för oss politiker i kultur- och fritidsnämnden, inte minst för oss som sitter i presidiet. Det är djupt upprörande, vid ett flertal tillfällen har vi ju funderat på hur det har gått med partnerskapet mellan kommunen och Parken, säger Soledad Henriquez (KD), nämndens andre vice ordförande.

Annons
Annons
Annons