Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkelever prisas

Örnsköldsvik. VVS-utbildningen på Parkskolan i Örnsköldsvik är bäst på energiberäkning.
Belöningen: en värmepanna. Det var dessutom precis vad man behövde för undervisningen på ENVVK-programmet.

Annons

Under hösten har eleverna i VVS-klasserna på Parkskolan deltagit i en tävling i energiberäkning. Det var ett företag i Falköping som utlyste tävlingen i vilka som bäst kunde beräkna förbrukning och effekt på olika sorts pannor. Priset var den nya vedeldade Svanen-märkta pannan från Baxi AB.
Elever från alla tre årskurserna var engagerade i tävlingen, men treorna som har hunnit längst i undervisningen hade troligen ett visst försprång. Eleverna kom fram till att bara bränslekostnaderna kunde minska med 15 000 kronor per år om man byter från oljeeldning till vedpanna. Förutom det tillkommer de rena miljövinsterna. Anders Westberg, lärare på VVS-programmet säger att felaktig eldning kan förstöra miljön väl så mycket som trafiken.
Vi är med på alla tävlingar vi får nys om, säger Anders Westberg. Det här är jätteduktiga killar! De två senaste åren har lag från Parkskolan blivit Norrlandsmästare i det nationella skolmästerskapet.
Och visst ser pannan ut att komma till nytta. För tillfället är eleverna i full färd med att montera upp sin vinst som ska stå i verkstaden.
Dessutom är det ju inte bara vi som får nytta av den, det kommer ju nya ettor varje år, säger en av treorna som visar upp det stora, blåblänkande nyförvärvet. Tyvärr får eleverna inte sälja pannan vidare till skolan, eftersom tävlingskontraktet bestämmer att vinsten ska användas i undervisningssyfte. Men den behövs ändå i undervisningen. På så vis slapp kommunen betala de dryga 40 000 som den Svanen-märkta vedpannan kostar.
Och det hade nog inte varit så lätt att få loss pengar att köpa en sådan här panna annars, säger Anders Westberg. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Annons
Annons
Annons